Днес е матурата по български език и литература за 12 клас

На държавния изпит по български език и литература зрелостниците трябва да пишат аргументативен текст върху стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров. Матурата за 12-ти клас започна в 8.00 ч. Темата беше съобщена по БНР.

От 2008 г. насам се състоят държавни зрелостни изпити. Те се провеждат в общо 653 училища. Разпределението на зрелостниците по сгради и зали на територията на съответното населено място се определя по случаен принцип. Резултатите от матурата по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни 2014 г.

Следващият държавен зрелостен изпит по избираем предмет ще се проведе на 23 май от 8.00 ч.

Освен матурите за 12-и клас, днес се провежда и Националното външно оценяване по български след 7-ми клас. Той ще продължи 60 мин., като за допълнителния модум се дават още 90 мин. На Националното външно допитване по български език се явяват всички седмокласници.

Виж още: Според бъдещи студенти Вапцаров е убил баща си с мотика

То е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен 7-ми клас. Този изпит включва два модула. Първият е задължителен и се записва като текуща оценка, а вторият е по желание. Оценката за класирането на приемните изпити е въз основа на резултатите от двете части, взети заедно.