Положителни температури и до 20 градуса в първите дни на астрономическата зима; 200 хил. автомобила напускат София преди Бъдни вечер

След като посрещнахме астрономическата зима със слънце, слънчево и почти тихо остана времето и в първия изцяло зимен ден. В сутрешните часове на отделни места в равнините и котловините имаше краткотрайни мъгли. Максималните температури надхвърлиха очакваните 15 градуса, като във Враца и Монтана достигнаха 18-19 градуса, а в Ловеч - близо 21 градуса.

Прогнозата за четвъртък, 24 декември, е да остане сравнително топло, а над по-голямата част от страната - и предимно слънчево. Главно в котловините на Югозападна България отново се създават условия за мъгли и ниска облачност. В Дунавската равнина се очаква слаб западен вятър.

В петък и събота от северозапад, а в източните райони от север и североизток ще проникне студен въздух. Облачността ще е разкъсана, по-значителна през първия ден над Северна и Източна България, без валежи. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, а максималните - между 7° и 12°.

В неделя вятърът от северозапад ще се усили, а към края на деня в Източна България отново ще се ориентира от север-североизток. Постепенно и облачността от североизток ще се увеличи.

В понеделник ще застудява и дневните температури ще са чувствително по-ниски. През по-голямата част от деня ще преобладава облачно време, но вероятността за валежи остава много малка.

Виж още: Снегът идва на Нова година в цялата страна

Междувременно започна и голямото предпразнично пътуване. По данни на столичната полиция над 200 хил. автомобила напускат София още в последния работен ден преди празниците. Най-натоварени се очаква да бъдат булевардите "Цариградско шосе" и "Ботевградско шосе". Засилено полицейско присъствие е осигурено по всички възлови пътища и изходи на столицата.

От Пътна полиция разполагат с информация, че най-много българи се насочват към Турция и Гърция. По-интензивен трафик се очаква също така към морето и зимните ни курорти.

До 21 ч. на 23 декември, както и в последните дни от празниците (27 декември и 3 януари, от 14 до 21 ч.) е ограничено движението на камиони над 12 т по автомагистралите и пътищата Видин-Ботевград, Благоевград-ГКПП Кулата, пътен възел Коритна-Велико Търново-Шумен, Русе-Велико Търново, ГКПП Калотина-ГКПП Капитан Андреево, Дуранкулак-Варна-Бургас, Околовръстен път София, Симитли-Гоце Делчев, Пловдив-Смолян, Бургас-Царево.

Ограничението не важи за камиони, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

От агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) напомниха, че всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, сайта www.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища и предава информация за инциденти на тел. 112 към Спешна помощ.

Източник: Би Ти Ви, АПИ