Европейският съд за правата на човека призова държавата да отложи събарянията на незаконните постройки, докато не намери временни жилища за засегнатите

Жители на община Гърмен излизат на протест пред парламента срещу отлагането на акцията по премахването на незаконните ромски постройки в квартал "Кремиковци" в село Марчево. Очаква се техният протест да се проведе на 18 юли.

Съдът в Страсбург призовава за отлагане

Причина за недоволството е решението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да отложи събарянето на две от незаконните ромски къщи, което бе насрочено за 13 юли.

То е вследствие на писмо от Европейския съд по правата на човека в Страсбург към правителството по подаден сигнал от адвокат Даниела Михайлова, която е ръководител на правния екип в неправителствената организация "Инициатива за равни възможности".

Според жалбата в семействата, чиито къщи трябваше да бъдат съборени, има малолетни, деца с тежки увреждания и бременна жена.

Съдът приканва държавата да се ангажира да осигури жилища на хората, преди да се изпълнят мерките по разрушаването.

Подслон е предложен

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството пък посочват, че на 3 юли директорът на дирекция "Социално подпомагане" в Гоце Делчев е информирала, че са предложени съответните социални услуги - временно настаняване или "седмична грижа" за децата на четирите семейства, чиито сгради са премахнати по време на първия етап от събарянето на 29 юни.

Членовете на тези семейства са отказали настаняване в социални жилища, като към настоящия момент те са настанени и живеят в домовете на техни роднини. Предложено е настаняване и на две семейства, чиито незаконни строежи бяха предвидени за премахване на 13 юли 2015 г., но те също са отказали, се посочва в съобщението на министерството.

Източник: "Сега", Пресценътр на МРРБ,