Министерството на инвестиционното проектиране започва изграждане на социални жилища за бедни от края на следващата година.

В момента се разработва нормативната база, която се очаква да е готова до края на годината. Ако бъде приета и се осигури необходимото финансиране, строителството може да започне в края на 2015 г., обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, цитиран от в. "24 часа".

Данов уточни, че в социалните жилища ще се настаняват хора, които не могат да си позволят да плащат пазарните наеми или да си купят свой дом. Те ще са достъпни за младежи, възрастни, инвалиди, семейства с ниски доходи. 

Наред с тях ще са и представителите на малцинствата, но предимно онези, които работят и имат възможност да плащат наемите или вноските за ползване или покупка. Според Данов това ще е стъпка към тяхната интеграция.

Плановете са в изграждането, управлението и поддръжката на жилищата за бедни да се включат частни компании. Те ще получат различни права и стимули. Например държавата да гарантира наемането им за 20 години, обясни Данов.

Очаква се създаване на социален жилищен фонд из цялата страна - не само в София и в градовете с прираст на населението и икономически растеж, но и в други населени места.

По този начин ще има възможност за справяне с демографската криза и борбата с бедността по региони, смятат в министерството. 

Има вариант и съществуващи сгради, които не се използват, да се трансформират за настаняване на бедни хора