Антропологична теория от д-р Хелън Фишър

Забелязали ли сте колко често вече хората се развеждат? Все повече двойки се разделят едва 4 години след сватбата. Оказва се, че причините затова могат да бъдат чисто еволюционни, поне според антрополога и биолог от университета в Ню Джърси д-р Хелън Фишър.

Теорията си тя развива в книгата си "Анатомия на любовта: Естествената история на моногамията, възрастните и развода".

Относно разводите

В продължение на много години тя е изучавала историята на еволюцията, като паралелно с това е следяла статистиката по разводите.

Макар средната продължителност на браковете, завършващи с развод да е около 7-8 г., авторката е забелязала тенденцията раздялата да става вече към 4 години след сватбата. В тази рискова категория попадат в разцвета на половите си сили - мъже между 25 и 29 години и жени между 20 и 24 години.

Сред животните и предците ни

Друга тенденция, която авторката отбелязва, е, че моногамията в днешно време е все по-рядко срещано явление. Болшинството от бозайниците са полигамни, като едва 25% от видовете примати се отличават с моногамно поведение. При птиците 90% от видовете живеят в моногамни връзки, създадени за отглеждането на потомство. След отлитането на малките от гнездото, най-често тези съюзи се разпадат.

Според Хелън Фишър не е изключено хората също да са част от тази тенденция. Нейните изследвания показват, че в древните общества жените са раждали веднъж на 4 години, след което са давали децата си за възпитание в общността, а самите те са намирали нов партньор. Всичко това в името на отглеждането на силно и здраво потомство.

Виж още: Полигамията е опасна за сърцето на мъжа

Според антроположката сегашната склонност към бързи раздели е ехо от генетичното ни минало. Според колегите от WebStage.bg пък можем да обърнем този феномен към цялостно забързаното ни ежедневие. Ние пък ще допълним, че след сексуалната революция и отпадането на онзи лош поглед върху разводите, хората вече не се чувстват задължени да пазят толкова строго една връзка. И са по-склонни да продължат до намиране на идеалния избор.

Варианти много, а защо не и да са части от един цял. Но това е от онези истини, които така и не можеш да ги потвърдиш със 100% сигурност.

Още забавни новини, лайфстайл и заслужаващи четене текстове можете да намерите на WebStage.bg

Източник: WebStage.bg