Днешното поколение, навлизащо в продуктивна възраст, е най-високообразованото и най-зле платеното в цялата история.

Спадовете на раждаемостта в западните общества тревожат мнозина, но онези, които в момента са в репродуктивна възраст, пет пари не дават за тези тревоги. Те просто не искат да отглеждат поколение, а ето и част от причините:

1. Светът отива на зле

Понякога решението да не станеш родител е свързано с нежеланието да създадеш дете в свят на тероризъм, задълбочаващо се неравенство, периодични кризи, все по-абсурдни комуникации.

Самите ние често сме объркани заради света, в който сме принудени да живеем, а перспективите за подобряване не са големи. Така че не е чудно, че някои просто не смятат, че светът днес е добро място за отглеждане на деца.

"Една-единствена причина е достатъчна да те откаже - Тръмп - казва участник в допитване. - Ако този човек спечели изборите, Америка ще се превърне в територия, пометена от атомен взрив. Това не е място за отглеждане на деца."

2. Бедни сме

В случай че не сте забелязали, вие нямате пари. Днешното поколение, навлизащо в репродуктивна възраст, е най-високообразованото и най-зле платеното в цялата история. Те издъхват под бремето на студентските заеми, които са им били нужни, за да получат образование.

"Аз съм лесбийка и ако партньорката ми внезапно не намери начин да си отгледа пенис и топки, няма как да стане. Сурогатната майка и изкуственото осеменяване струват маса пари. Кучетата са по-евтини", казва друга 27-годишна анкетирана.

3. Трафикът в градовете, свръхпопулацията и високите наеми правят достатъчно гаден живота на вече съществуващите хора

Отново се връщаме на "Светът е гаден" с лека модификация "Градът е гаден", а по изчисления на ООН до 2030 г. 90% от световното население ще живее в градовете. Градският живот дава много възможности, но съвременинет градове не са идеалното място за отглеждане на деца.

"По света има толкова много нежелани деца, някои от тях умират от глад, лишени от елементарни неща. Не желая да допринасям за това. По-скоро бих се погрижила за някое вече родено дете в нужда. Ако изобщо реша да имам деца, ще осиновя. Хората трябва да осъзнаят колко е вредно свръхпренаселването."

4. Бременността не е секси

Даже при целия напредък на медицината бременността си остава изтощително и скъпо начинание.

"Аз следвам медицина и нямам проблем с гледката на кръв и вътрешности, но опре ли до раждане, изпитвам страх и погнуса. Просто не мога. Не и аз. Ако мога да си го позволя, ще използвам изкуствена утроба, но както вече казах, уча медицина, а това струва скъпо."

5. Да имаш деца е егоистично

Ето че твърдението се обръща: според преобладаващото мнение е егоистично да не искаш деца. Само че според онези, които не искат, обратното също е вярно: има хора, които отглеждат деца по съвършено егоистични причини, например да има кой да ги гледа на стари години. Или пък - да създадат дете образец, което да потвърждава собствената им значимост, да могат да се кичат с успехите му като с лични трофеи.

"В днешно време, със социалните медии и селфи културата, хората са така обсебени от себе си, че гледат на децата като на още едно огледало, в което да се огледат и даже като на средство за получаване на лайкове в Инстаграм."

6. Ще бъдем ужасни родители

В днешно време младите биват обвинявани в какви ли не грехове. Най-честата диагноза е, че са повърхностни и егоистични. Е, странно ли е тогава, че се притесняват да отглеждат деца?

"Никога досега не съм усещала у себе си "майчински инстинкт", не чувам "тиктакането на биологичния часовник". Познавам страшно много деца, като цяло те ме дразнят и вадят най-лошото от мен. Ако продължавам да се чувствам така, а има всички податки за това, вероятно няма да отгледам свое дете." (Бранди, 28 години)

7. Карирера + деца не става

Да имаш успешна кариера, наред с деца е почти невъзможно - смятат повечето участници в анкетите. Това е просто един лъжлив мит. И ако трябва да избират, днешните млади предпочитат кариерата.

"Когато си представям бъдещия си живот и онова, което искам от него, не виждам деца. харесвам работата си и начина си на живот - не бих се отказал от тях, за да тикам лъжица с намачкано пюре в устата на бебе, което би умряло, ако не съм край него денонощно.
Винаги съм се опитвал да бъда по-добър и по-щастлив, подобно нещо би навредило на едно дете."

8. Защото детето не променя нищо

Някои хора създават деца по напълно идиотски причини: скука, брак в застой или заради добиването на различен социален статус. Но децата не са почетни значки, те са същества, които изискват вниманието ти почти непрекъснато за минимум 18 години. Те няма да оправят брака или живота ти, няма да те направят по-добър човек и отново - това са егоистични причини да имаш дете.

9. Даже не е нужна причина: не искат и толкова

То е все едно някой да тика в лицето ти сандвич с риба тон и да казва: "Ето, яж, много е хубаво!" Някои хора обичат риба тон, други - не.

Онова, което правим с телата, парите и кариерите си, е наш личен избор и никой няма право да иска от нас обяснение защо сме решили едно или друго нещо.