Младите и учениците в България не знаят защо комунизмът беше лош, заяви професорът в СУ Калин Янакиев

Калин Янакиев добави пред Би Ти Ви, че наскоро е изнесъл урок пред ученици във Велико Търново, където на въпроса какво знаят за периода между 1944-1989 г., децата отговорили, че едно време у нас е имало работа и сигурност.

Виж още: 25 години преход в България

Сигурност и/или свобода

"Една от най-подлите манипулации, извършени от сценаристите на прехода, е следната – едно време имаше сигурност, но нямаше свобода, днес има свобода, но няма сигурност. Тези две ценности за сценаристите на прехода са взаимоизключващи се. Това е невероятна лъжа. Не можеш да имаш сигурност без свобода и обратното", каза Янакиев.

"В клетката на зоопарка няма никаква сигурност, защото всичко зависи от надзирателя – дали ще ти пусне месо, или няма. А свободата без сигурност е свободата на джунглата – в джунглата свобода няма, едни са лъвове, други са сърни, едните бягат, а другите ядат. Комунизмът не бе сигурност, не бе и свобода. Впрочем той беше само една сигурност - Държавна сигурност", добави той.

Виж още: Всеки трябва да знае! България - родината, която загубихме

Комунистическият режим в учебниците по история

Преподавателят риторично предложи да се направи социологическо проучване сред младите хора дали биха искали да се върне софийското жителство, дали домовете им да не се признават за домове, а за държавен ресурс - като по време на война, и дали биха искали човешкият живот да не се признава за висша ценност, а отново за държавен ресурс, който да бъде прехвърлян от един фронт на друг - както по времето на комунизма.

Затова Янакиев се съгласи с искането на депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров престъпленията на комунистическия режим да влязат в учебниците по история.

Според него, ако беше извършено държавното предателство България да стане 16-а република на СССР, сега със сигурност някъде около Черноморието щяхме да имаме територия и конфликт, подобни на тези в Донбас.

В цяла Европа комунистическият режим е признат за престъпен. Вместо това у нас излизат да говорят колегите Искра Баева и проф. Пантев. Ако нацисткият режим го определят за "малко по-суров спрямо евреите", такива хора биха ги изяли с парцалите. Но Баева и Пантев имат право на носталгия – защо, попита Янакиев.

Виж още: 39% от учениците в България разпознават буквите, но не разбират какво са прочели