Игра на сигурно и въпрос на доверие

Да избереш социолог за министър на вътрешните работи е все едно да кажеш "Абе, нека има там някой, дето поне няма да пречи". Думите на премиера Борисов от парламентарната трибуна бяха приети напълно сериозно. И, може би, трябва да погледнем на това предложение също толкова сериозно и от малко по-друга гледна точка - премиерската.

Този ход на министър-председателя не е пълна изненада. Той може да бъде разчетен като акт на предпазливост, игра на сигурно. Румяна Бъчварова е опитен социолог и още повече - опитен администратор, който все още не се е провинил в очите на Борисов, а той, от своя страна, усилено желае да успокои топката в МВР след скандалите от последните месеци и напрежението около фигурите на настоящите главен секретар на МВР и шеф на ДАНС.

На първо четене звучи странно и дори нелепо човек извън структурите на МВР да поеме волана на силовото министерство, но като че ли Борисов е предпочел да заложи на сигурно, на някой, който няма да стане причина за нови скандали.

Доверието като основен фактор

Не е за подценяване факта, че оставката на Вучков дойде изненадващо за Борисов. Нещо повече - Борисов се чувства предаден и това личи до голяма степен от изказванията му - по-груби от обикновено, обвиняващи. Следователно за толкова важен пост, който и по принцип е от квотата на ГЕРБ, премиерът би поискал някой, на когото може да вярва, че няма да го подведе. На него му трябва спокойствие след всичките скандали в МВР и това спокойствие не би дошло от някого, който не се ползва с премиерското доверие.

В случая това е и важният фактор - доверието, което премиерът гласува на Бъчварова досега. В момента тя е едно от основните лица на ГЕРБ и доверен човек на Борисов. Пред него тя се е доказала. Първо като началник на политическия кабинет в първото му правителство, после като водач на ключова листа и след това като едно от водещите лица по време на предкоалиционните преговори за съставяне на правителство, а след това и като вицепремиер - Бъчварова се изгражда като изключително важен кадър за партията си, кадър, на който лидерът може да разчита.

Останалите ключови играчи в партията са заети с други постове - Томислав Дончев е вицепремиер и се занимава с чисто икономическата част на управлението, Лиляна Павлова и Ивайло Московски си имат министерски кресла, Цецка Цачева е шеф на парламента, а Цветан Цветанов е себе си и никой от партньорите в управлението не би искал да го види отново като вътрешен министър.

На този фон силната фигура на Бъчварова излиза на преден план. Тя е точно това доверено лице. Вицепремиер, отговарящ за коалиционните въпроси и администрацията, има опит с ръководенето и има подход в преговорите. От това може да се предположи, че 1) може да поеме още отговорности и 2) доказала се е достатъчно, за да не се издъни (повече отколкото е прието за нормално).

А каквото и да си говорим, доверието в очите на премиера изглежда точно като послушание. Това означава спокойствие за Борисов в отношенията му с хората, които назначиха Лазаров и Писанчев. Вучков активно се бореше за това двамата да бъдат отстранени от постовете, които заемат, а това до известна степен пречеше за сигурността на някои спорни решения, които кабинетът се опитва да лансира, например гласуваната наскоро ратификация на новия държавен заем.

Игра на сигурно, но дали ще е достатъчно

Иначе казано, Румяна Бъчварова няма да е най-слабият вътрешен министър, който сме имали. Но пред правителството предстоят тежки реформи в съдебната система - нещо, което не може да мине и без реформи в МВР. Ще ли да се справи Бъчварова с натиска?

Затова и тук трябва да си поставим въпроса дали Бъчварова може да бъде инициатор и да проведе тези реформи, или играта "на сигурно" на Борисов е просто опит да се потуши напрежението, да се въведат нещата в коловоз?

Ако трябва да предполагам, ще кажа, че Румяна Бъчварова ще бъде само временно на поста вътрешен министър, докато не се установи, че на министерството му трябва достатъчно мотивиран специалист, който да започне курс на промяна в МВР. Само времето ще покаже обаче какво предстои да се случи.