Според израелски медии са отправяни заплахи срещу шефа на ЮНЕСКО заради позицията ѝ срещу спорно решение на организацията, засягащо Светите места

Заплахи за живота са отправяни към генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заради нейни критики към решение засягащо резолюция за светите места в Йерусалим. Това съобщават медиите в Израел, цитирани от Нова телевизия. 

Според израелците, след като Бокова е критикувала проекторезолюцията, от арабска страна са дошли заплахи, което наложило и засилване на охраната ѝ.

Проектът за резолюция засяга светите места в Йерусалим и най-важното място в религиозен аспект за юдеите - Храмовия хълм. Храмовият хълм е третото по значение свято място за мюсюлманите и най-свещено място за юдейската религия. 

Въпросното решение, което предизвика предизвика гневът на Израел, както и критики от страна на Ирина Бокова, "отхвърля историческите еврейски връзки със свети места в Йерусалим и осъжда Израел като "окупационна сила" за различни действия, предприети на тези места, включително ограничаване на достъпа до тях на мюсюлмански поклонници".

Виж още: Ирина Бокова предлага Стоичков за посланик на ЮНЕСКО

Текстът, внесен от седем арабски държави, бе приет в четвъртък от комисия на ЮНЕСКО и веднага бе осъден от Израел като отричащ хилядолетната връзка на евреите с Йерусалим. Този текст трябва да бъде подложен във вторник на друг вот, този път за евентуалното му окончателно приемане от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО на пленарно заседание.

Храмовият се намира в палестинската част на града, окупирана и впоследствие анексирана от Израел през 1967 г. Въпросното анексиране се смята за незаконно от ООН. Към момента Йордания контролира административно мюсюлманските светини в Йерусалим, но достъпът до тях се определя от Израел.

Проекторешението предизвика гнева на Израел, които дори обявиха, че прекратяват сътрудничеството си с организацията на ООН за образование, наука и култура. На фона на това идва и новината за заплахите към Ирина Бокова.

Виж още: Бокова: Терористите искат да изтръгнат корените на нашето човечество

"Арабските страни се държат с отблъскващия маниер на хулигани срещу останалата част на света и ръководството на ЮНЕСКО. Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и охраната й трябва да бъде засилена", заявява израелският представител Кармел Шама-Коен по израелското обществено радио, цитирано от АФП.

Тези заплахи ѝ бяха отправени след критиките ѝ срещу гласуването в четвъртък в комисията, казва още израелският дипломат.

Миналата седмица Бокова се обърна срещу международната организация и заяви, че "наследството на Йерусалим е неделимо, и всяка от неговите общности има право на изричното признаване на нейната история и връзка с града".

"Да се отрича, прикрива или да се правят опити да бъде заличена която и да е от еврейските, християнските или мюсюлманските традиции заплашва интегритета на това място", каза тя. 

Източник: АФП, Нова телевизия