Гръцката политическа палитра никога не е била по-разнородна откакто през 1974 г. беше възстановена демокрацията в страната. А това прави сформирането на ново правителство изключително трудна задача

Спирос Данелис е чест гост напоследък в много телевизионни и радиопрограми в Гърция. Архитектът от Крета се кандидатира от името на една партия, която може да поднесе голяма изненада на предсрочните парламентарни избори. Тя се нарича To Potami, или "Река".

Социалдемократическата групировка бе основана малко преди евроизборите през 2014 г. от журналиста Ставрос Теодоракис и от изходна позиция взе цели 6,6%от гласовете на гръцките избиратели. 

Сега Спирос Данелис мечтае за нови победи. Целта е To Potami да стане трета политическа сила и да поеме отговорност в управлението на страната - най-добре като младши партньор в една проевропейска коалиция.

Тази цел е постижима, макар социологическите проучвания да дават на партията по-малка подкрепа отколкото на изборите за Европарламент. Но в политическия ландшафт на Гърция в момента има толкова много партии, че и с 5% от гласовете дадена партия би могла да се нареди на трето място. 

Традиционните партии са силно разединени и това се отнася най-вече за лявоцентристкия лагер, който трябваше да поеме по-голяма отговорност при избухването на дълговата криза, казва Данелис в разговор с "Дойче веле". И знае добре какво говори. 

На изборите през 2009 г. той влезе в европарламента като кандидат на социалистическата партия ПАСОК. След това Гърция затъна в дългова криза и петгодишна рецесия. Днес Спирос Данелис се ангажира с конкуренцията, докато неговата бивша партия е застрашена от разцепление, а бившият ѝ председател Георгиос Папандреу е лидер на собствена формация, която едва ли ще прескочи 3-процентната бариера.

Старите партии плащат за старите грешки

След избухването на дълговата криза, партиите направиха много грешки, казва Спирос Данелис и визира преди всичко бившата си партия ПАСОК. 

Според него, социалистите не са успели да проведат необходимите реформи и не са успели да се преборят срещу клиентелизма в политиката. Затова и избирателите са загубили доверие в ПАСОК. 

Неговата партия To Potami се обявява за радикални реформи. Ние искаме да променим всичко, но не и да съсипем нашата страна - е и предизборният слоган на партията. 

Критиците ѝ обвиняват новата партия, че искала да извади нови лица на проевропейски политици, но нямала конкретна програма. Председателят на партията Теодоракис отговаря на обвиненията с обезоръжаваща откровеност. 

"Ние сме движение, което все още не се е развило като партия. Ние дори нямаме партийна централа, но работим по въпроса", каза той на митинг миналата есен.

Йоргос Цогополус от атинския мозъчен тръст ELIAMEP е убеден, че избирателите търсят алтернатива. Те искат да видят нови лица с нови идеи. Това е и една от причините за възникването на нови отцепнически партии, смята той. 

Има обаче и други, по-дълбоки причини. "На първо място икономическата криза даде тласък на популизма. Типичен пример в това отношение е дяснопопулистката Партия на независимите гърци, която има 13 депутати в гръцкия парламент. Освен това много политици вече не искат да работят заедно със съмишлениците си и основават свои партии, които се опитват да доминират", казва Цогополус и дава пример с предизборната кампания през 2012 г.

Тогава водещите либерални политици са опитаха да се обединят около обща изборна програма, но се провалиха тотално. После не им остана нищо друго освен да влязат в надпреварата със собствени партии. Сред тях бяха бившата външна министърка Дора Бакояни, бившият германски либерал Йорго Шатцимаркакис, Танос Цимерос и др. Всички те не успяха да преодолеят 3-процентната бариера.

Битката за третото място

Докато консерваторите и лявата опозиция се стремят към победа, малките партии като To Potami, социалистите, комунистите и не на последно място десните радикали от "Златна зора" водят ожесточена битка за третото място. 

Третата по сила партия е потенциален коалиционен партньор и дори не е изключено да получи мандат за съставяне на правителство - ако усилията на двете големи партии за съставяне на кабинет се провалят.

При най-лошия сценарий десните радикали, с укрепнали позиции в хода на икономическата криза и според анкетите изоставащи с малко от To Potami, печелят третото място, а с това и вероятността да получават мандат за съставяне на правителство. 

И то на фона на факта, че лидерите на тази формация ги чака съд по обвинения в "участие в престъпна група". 

"Това би била истинска политическа катастрофа. Само си представете, как арестуваният шеф на "Златна зора" пристига с полицейски ескорт в президентския дворец, за да получи мандат за съставяне на правителство. Разбира се, че той няма изгледи за успех, но подобен акт се крие огромна символика", казва Спирос Данелис.

Автори: Я. Пападимитриу и К. Цанев от Българската редакция на "Дойче веле"

Виж още: Убедителна победа за крайното ляво в Гърция