18 януари е световната дата на най-големия протест в историята на Интернет.

"Представи си свят без безплатно знание" - така огромната онлайн енциклопедия Wikipedia посреща днес потребителите си, ограничавайки достъпа до всичко друго, освен страници свързани със SOPA (Stop Online Piracy Act) и PIPA (PROTECT IP). 

Причината за тази мярка са нови проектозакони, които двете организации се опитват да прокарат в американското правителство. Те би трябвало да им предоставят власт да ограничават нарушението на авторските права. Но респективно ще им дадат власт и над правото на свободен изказ в мрежата. 

Ето защо днес, 18 януари, над 7000 уебсайта, включително Wikipedia, Google, Mozilla, Flickr, Michael Moore, Reddit, Wordpress, twitpic и много други в рамките на 12 или 24 часа се включиха в най-големия протест в историята на Интернет, обединени от една проста идея - "вярата в отворения достъп до мрежата".

"Подобно на много бизнесмени, предприемачи и уеб потребители, ние се противопоставяме на тези проектозакони, защото има умни, целенасочени начини за спиране на чуждестранни измамни уебсайтове, без да се изисква американски компании, за да цензурират Интернет," каза говорителка на Google в писмено изявление до HuffPost вчера.

През ноември голям брой от Интернет компании, сред които са FacebookGoogle, Zynga, Twitter и LinkedIn, публикуваха отворено писмо до New York Times, в които отчасти се казва, че компаниите са "притеснени, че тези мерки представляват сериозен риск за бъдещето на индустрията, свързан с постигането на иновации и откриването на нови работни места, както и застрашават киберсигурността на нацията." 

В момента някои напълно ограничават достъпа до услугите си (Wikipedia, Michael Moore), други променят логото си (GoogleMozilla), оцветяват страниците си в черно, включват корпоративните си профили в социалните мрежи и т.н. и заедно с това ни приканват да се впишем в подписка срещу проектозаконите. 

Начините за участие са много, като всички са описани на SopaStrike, така че, всеки, който иска,  има възможността да включи сайта си в инициативата.