Скандалът с изтритите карикатури на Чавдар Николов само ни напомня колко много имаме нужда от качествена политическа сатира и от свобода на словото

Сутринта имаше видео карикатура на сайта на Нова телевизия. Вечерта вече я нямаше. Договърт с карикатуриста пък беше разтрогнат от днес за утре, а от НетИнфо се оправдават, че е заради нисък интерес и ниска гледаемост на карикатурите. И няма нищо общо с това, че последната карикатура засяга премиера и иронизира сериозно изразените му позиции спрямо "гражданските патрули".

Изчезналата карикатура на Чавдар Николов може да ни покаже само, че имаме огромна нужда от именно подобни неща - силна политическа сатира.

Нуждата от сатира

Имаме нужда от хора, които със смешките си да разкостват всеки ден или всяка седмица тези, които са се видели на върха. Просто, за да не си повярват твърде много. 

Както в древен Рим пълководците, приветствани с триумф в града, са били следвани от роб, който да им повтаря "Помни, че си смъртен", така и всеки властник трябва да има някой, който да го окарикатурява и да му казва "Помни, че си просто човек, един от нас". 

Ролята на шута, който казва истината, без да се притеснява, у нас открай време е овакантена. Болното его, зависими медии, които не могат да защитят кадрите си, цензура и автоцензура. Не откриваме топлата вода с тези изводи. И преди са ни казвали, че сме в долната половина на класацията по свобода на словото. 

А липсата на критика води до застой, до липса на развитие и измамна стабилност, която крие под себе си проблеми - боклук, сметен под килима. И докато пречим на сатирата да си върши работата, проблемите ще се трупат, а на нас само ще ни замазват очите с полуистини. 

Самият Николов отговори на цялата създала се ситуация с карикатура: 

Kak chavdar nikolov otgovori na iztritite karikaturi

"Нищо и никакви свински опашки, пък какви проблеми създават. To be continued", написа в публикацията на карикатуратът.

Междувременно на 15 април (петък) от 12.30 часа се организира протест #СтигаВечеСвинщини се организира за този петък в градинката "Кристал".

А ако някой иска да гледа видеокарикатурите, които Чавдар Николов е направил досега, може да го направи на профила му в YouTube