Според вицепрезидента държавата няма воля за решаване на проблема с ромите, тъй като влиза в гетата само по изборите

Това, което каза Валери Симеонов - във всяко гето да има полицейско управление, е много добро, но едва ли може да стане. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред БНТ вчерашното изказване на вицепремиера по демографските и икономическите въпроси

По думите ѝ агресията не е само в гетата, а в цялото общество, след като децата започват да се пребиват още в 5 клас. 

Това, което става в Асеновград, може да запали фитила в цялата държава, коментира още тя. 

Вицепремиерът подчерта колко е опасно да се оставят групи от хора изолирани от обществото и даде за пример гетата в Западна Европа, където се зараждат тревожни процеси. 

"Случващото се в Асеновград трябва да бъде разглеждано като проблем за националната сигурност. Ако държавата застане с цялата си мощ и вземе поредица от мерки, тогава всеки гражданин ще почувства, че държавата стои зад него и ще е спокоен", каза Йотова. 

Виж още: Крайно време е за истински дебат по въпроса с ромската интеграция

Тя риторично попита къде са държавните мерки срещу незаконното строителство, къде е бързината на нашето правосъдие - защо делото в Пазарджик се бави толкова години, защо има толкова присъди на хора, които са от гетата. 

"Държавата не иска да влиза в тези места. В тези места се влиза най-вече по време на изборите", добави тя. 

"Смятам, че въпреки всичко трябва да започнем от образованието. Трябва да направим задължително всяко дете да влезе в училище", каза Йотова, уточнявайки, че трябва специална политика – не само в сферата на образованието и социална политика. 

Според нея няма координация в говоренето на управляващите по проблема – един вицепремиер говори за полицейско присъствие, премиерът говори за ролята на образованието, а двете неща видимо не са поставени в координация вътре във властта, смята вицепрезидентът. 

Източник: БНТ