Учени са установили по-нисък индекс на телесната маса у хора, които консумират шоколад по-редовно

Хората, които консумират редовно шоколад, са по-слаби, установява ново проучване сред близо 1000 американци.

За резултатите са били взети предвид начинът на хранене, приемът на калории и индексът на телесната маса (ИТМ), с който се установява наличието на наднормено тегло или затлъстяване.

Групата на онези, които хапвали шоколад по няколко пъти седмично, се оказала като цяло с по-ниско тегло от другите, посягащи доста по-рядко към сладкото изкушение.

Според учени шоколадът, макар и натъпкан с калории, съдържа съставки, които благоприятстват по-скоро отслабване, отколкото натрупване на мазнини.

Резултатите от проучването, според които редовната консумация на шоколад е свързана с по-нисък ИТМ, са поместени в изданието Archives of Internal Medicine.

Тази връзка се установява дори ако се взимат предвид други фактори като физическото натоварване.

Американка дефилира със сутиен от шоколад по време на шоколадово шоу в Ню Йорк

И още една добра новина - това, което има значение, е не количеството на шоколада, а колко често го консумирате.

Други изследвания също констатират, че шоколадът може да бъде здравословен, припомня Би Би Си. Консумацията на определени видове е свързвана с положителни промени в кръвното налягане, чувствителността към инсулин и нивото на холестерола.

Отдавна е известно, че особено тъмният шоколад съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали.

Оранжетите (захаросани портокалови корички, покрити с тъмен шоколад) са един от най-популярните специалитети с полезния вид шоколад

Не бързайте обаче да се тъпчете с шоколад, защото все още не са налице достатъчно неоспорими доказателства за горните изводи, съветват специалистите.

Шоколадът все пак съдържа захар и мазнини, затова с консумацията му не бива да се прекалява. Малко количество не вреди, но ако търсите нещо наистина полезно, по-добре да е плод или зеленчук.