Луксозният плавателен съд, наречен "Сребърната стрела на моретата", беше пуснат на вода край бреговете на Ница (снимки)

"Мерцедес-Бенц" представиха своя концептуален модел яхта още през 2012 г. на изложението в Монако. А сега компанията демонстрира вече завършения модел и пускането му на вода на Лазурния бряг във Франция, край Ница.

Плавателният съд по дизайн на Mercedes-Benz Style е конструиран от производителите на яхти Silver Arrows Marine и носи името Mercedes-Benz Arrow460-Granturismo. От този модел ще бъдат произведени само 10 яхти, като в една държава не се допуска да има повече от един екземпляр.

Дължината на яхтата е 14 метра, а капацитетът - до 10 души. Задвижват я два дизелови двигателя Yanmar, всеки от тях с мощност 480 конски сили, което означава максимална скорост над 40 възела с лек товар - и до 30 възела (55 км/ч.) в спокойни води.

Интериорът, който все още не е завършен, също пренася в открито море специфичните черти на мерцедесите чрез използването на орнаменти от набук и дървени панели от евкалипт.

Плавателният съд разполага с луксозна баня, отделна стая за преобличане, климатизация, висококачествена аудиосистема, винарска изба и машина за лед.

Наричан още "Сребърната стрела на моретата", той съчетава качествата на спортните автомобили с уникални иновации в яхтостроенето, събирайки в едно предимствата на моторницата плюс просторния интериор и уединеността на каютите в круизен кораб, обясняват от компанията майка - автомобилния концерн "Даймлер".

Цената засега не е известна, но според някои информации базовият модел ще се продава за 1,7 млн. долара, информира Profit.bg.

 

Източник: Profit.bg; Daimler