Е, не точно, но според проучване именно това е най-популярното момичешко име в редица държави

"Всяка втора жена на света се нарича Мария", пееше Борис Гуджунов в една естрадна песен от 70-те по текст на Радой Ралин. Но се оказва, че днес не е съвсем така.

София е най-популярното име за момиченца, сочи проучване на BabyNameWizard.com. Според основателката на сайта Лора Уотънбърг, която е събрала статистика за новородените бебета от 49 държави, София е безспорният номер 1, като оглавява класацията в осем държави.

София, което на гръцки значи "мъдрост", оглавява предпочитанията на родителите в Мексико, Русия, Аржентина, Италия, Швейцария, Естония, Чили и Словакия.

В още 20 държави името София е в челната тройка, вкл. в САЩ, където го изписват както Sofia, така и Sophia.

Виж още: Кои имена са най-секси

Поразена съм, че го възприемат толкова много различни езици и култури, коментира Уотънбърг пред Live Science след обявяването на резултатите от проучването през ноември 2015.

Извън религиозната символика, свързана с личността на света София в православието, популярността на името се отдава и на знаменитости като кинозвездата София Лорен и София Вергара от сериала "Модерно семейство", която и тази година е най-високоплатената тв актриса в света - или дори на детската анимационна поредица "София Първа".

Данните от националната статистика във Великобритания обаче показват, че там София се нарежда едва на 29-о място, а първото място се заема от Оливия, отбелязва в. "Индипендънт".

Виж още: Кои са най-популярните български имена за 2015 г., най-популярните имена за бебета през 2016 г. и най-странните бебешки имена у нас

Според данните на сайта у нас номер 1 е Мария, а София, както се нарича и столицата ни, не е дори в Топ 20.

Източник: в. "Индипендънт"