Военно обучение обаче ще има само на доброволен принцип

Всички български граждани, навършили 18 години, независимо от пола вече ще бъдат зачислявани на военен отчет. Военното обучение ще се извършва само на доброволен принцип, а изискванията към желаещите да получат военна подготовка се занижават.

Максималната възраст за прием на войници се понижава от 32 на 28 години, пределната възраст на войниците в армията също - от 50 на 46 години. Бригада "Специални сили" преминава на пряко подчинение на началника на отбраната.

Това предвиждат промените в Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва, публикувани за обществено обсъждане от Министерство на отбраната. 

Виж още: Предлагат: Всички пълнолетни мъже в запаса

Военните са несъгласни

Според председателя на Съюза на бившите офицери и сержанти о.з. полковник Цанко Цанков, цитиран от "Дарик" промените са козметични и няма да решат кадровия проблем на армията. Той също така коментира, че от съюза не са съгласни с редица от предлаганите промени. 

Проблемен момент е например начинът, по който трябва се попълва и води военният отчет. В момента на военен отчет се водят 1 млн. български граждани, но те са на възраст над 40 години. Проектозаконът предвижда на военен отчет да се водят всички български граждани над 18 години, без да преминават военно обучение.

Виж още: Доброволци цивилни влизат в казармата

"Не е дадено как ще се решава въпросът с набирането на хората, с военното обучение. На военното окръжие трябва да му се делегират права и задължения да си провежда рекламна дейност сред младите, да ги заведе на военен отчет. И по заявка на военното окръжие министерството да провежда курсове, откъдето младежите да получават военноотчетни специалности, които са нужни", коментира Цанков. 

"Представете си, че на армията й се наложи да воюва срещу Турция. Ще ни чака ли Турция да си мобилизираме тези момчета, да ги намерим оттук-оттам, да видим кой за какъв става, да започнем 6 месеца да ги готвим и тогава да кажем: "Сега сме готови да воюваме". Просто давам пример", заяви той.

Проблем с доброволното военно обучение

Виж още: Министър Ненчев: Няма мобилизация, попълваме резервите

От съюза не одобряват и начина, по който се извършва военното обучение. Според тях то трябва да се провежда на един етап и да включва и специална военна подготовка. Има обаче и текстове в проектозаконите, които одобряват. Снижаването на изискванията към желаещите да получат военна подготовка е добро решение, посочи о.з. полковник. Цанков.

"Сега тези медицински показатели, които са ги направили, не знам войник ли правят или космонавт. Убеден съм, че ако сега се подложат наново целият личен състав, половината няма да го издържат. Това не е професия - запасняк. Даваме подготовка на човека, който иска да си защити Родината. Защото в Конституцията пише, че защитата на Отечеството е дълг и чест на всеки български гражданин. А ние - все едно ще го пращаме на Марс - толкова да е здрав, умен и красив", заяви полоковинка.

От Съюза на бившите офицери и сержанти организират на 31 май конференция, на която ще представят позицията си по промените в Закона за резерва на въоръжените сили, текстовете, с които не са съгласни, и своите предложения.

Източник: "Дарик"