28,3 хил. румънци излежават присъди в румънски затвори в края на 2015 г.

Всеки четвърти румънец е замесен в криминален случай, а всеки трети се е явявал в съдебна зала, твърди електронното издания "Романия инсайдер", позовавайки на данни за престъпността в страната от последните години. 

28,3 хил. румънци излежават присъди в румънски затвори в края на 2015 г. Броят на затворниците в края на миналата година обаче е по-малък в сравнение с края на 2013 г., когато зад решетките са се намирали 33,4 хил. души. Над 40% от лишените от свобода са осъдени за противозаконни деяния, свързани с наследствени имоти, за дребни закононарушения и за бизнес престъпления, сочат публикуваните данни. 

Скокът на престъпността в Румъния в последните години доведе и до пренаселване на местата за лишаване от свобода, отбелязват медиите. Румънските затвори имат капацитет да приютят около 20 хил. задържани, тъй като международните стандарти изискват всеки лишен от свобода да разполага с площ от 4 кв. метра, пише в. "Сега".

Виж още: Само за година 1250 души на съд за корупция в Румъния

Наскоро Европейският съд за правата на човека осъди Букурещ да плати компенсации на няколко осъдени румънци за това, че са били принудени да излежават наказанията си в пренаселени затвори. 

В опит да разрешат проблема с препълнените места за лишаване от свобода депутати предложиха да бъдат помилвани престъпници, които са осъдени за укриване на данъци и пране на пари, но само при условие, че те "истински се разкаят" за постъпките си, посочва електронното издание Profit.ro. 

Терминът "истинско разкаяние" се предвижда да бъде включен и в Наказателния кодекс на Румъния. Той ще спасява от затвора само нарушилите законите т.нар. бели якички. Тези хора обаче ще трябва да компенсират загубите, които са нанесли, и активно да помагат на полицията да разкрие престъпните схеми, по които са действали. 

Виж още: Защо Румъния успя, а България - не?

"Истинско разкаяние" обаче няма да може да се прилага, когато става въпрос за кражба, изнасилване, пиратство, вербуване на малолетни, престъпления срещу обществената сигурност, националната сигурност, общественото здраве, както и за продажба и употреба на дрога и порнография. Предложението на депутатите предстои да бъде обсъждано в пленарната зала.

Източник: в. "Сега"