В областните дирекции, където са закупени по-специални уреди за проверка на водачите за използване на наркотици

Все повече млади хора употребяват наркотици, докато карат. Това заяви пред БНТ началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски и цитира тревожната статистика при пробите на водачите за употреба на наркотици.

Рановски призова за по-сериозен пътен контрол, за да се ограничи шофирането при употреба на алкохол и наркотици.

"В областните дирекции, където са закупени по-специални уреди за проверка на водачите за използване на наркотици, "нещата са стресиращи", уточни той.

"Примерно в област Пазарджик - от 30 проби има 20 положителни теста, в Бургас положението е подобно - от 70 проби - 50 положителни. Явно проблемът, който вече го имат в някои западни държави с употребата на наркотични вещества, повече отколкото с алкохола, ще дойде и при нас", каза комисар Рановски.

Виж още: КАТ започват да тестват на място дрогирани шофьори

По думите му пробите са по-скоро за леки наркотици, но са различни за различните области. Статистиката показва, че ежеседмично има между 200 и 300 човека хванати след употреба на алкохол.

"Не искам да си мисля, че след употреба на наркотици цифрите ще бъдат такива", каза още комисар Рановски.

Междувременно от днес започва голямото пътуване за великденските празници и Гергьовден. Очакванията са над 200 хил. автомобила да напуснат само София. 

За сигурността на пътя ще бдят над 180 екипа на пътна полиция. Те ще трябва да регулират трафика в час пик по натоварените артерии.

С голямото пътуване започват и специализирани проверки за скорост, алкохол и наркотици. Очакват се и над 40 хил. автомобила с румънски туристи, които ще почиват в черноморските ни курорти. Те ще бъдат пренасочвани по обходни маршрути заради ремонта на Аспаруховия мост във Варна.

Източник: БНТ