Повече от 1/4 от българките са ставали жертва на насилие - физическо, сексуално, психологическо и икономическо

Когато говорим за домашно насилие, сме свикнали мъжете да са тези, които раздават шамарите, а жените да са жертви. Този модел обаче все повече се измества. 

Все по-често мъжете стават жертва на домашно насилие, а като цяло агресивното поведение у дома е постоянно растящ проблем, показва проучване на Фондация "Партньори-България" и Центъра за изследване на демокрацията и Академията по права на човека, Норвегия.

Силният пол в случая може да е насилен както физически, така и психологически - чрез заплахи, уронване на престижа пред трети лица, заплашване чрез децата.

"Данните, които се получават в изследвания, включително и от нашето, не представят действителния дял на пострадалите, защото този тип насилие се характеризира с много голяма степен на неосъзнаване и прикриване", коментира Славянка Иванова, старши анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.

Виж още: Близо 1 млн. са жените у нас, които са жертва на домашно насилие

Без да се отхвърля досегашната предпоставка, че жените са по-уязвими, е необходимо да се обърне много сериозно внимание върху другите групи, които страдат от домашно насилие - мъже, деца, възрастни хора, както и хора с нестандартна сексуална ориентация, отбеляза Славянка Иванова.

И все пак жените са тези, които са най-често основната жертва на насилието вкъщи. Според статистиката повече от 1/4 от жените в България са или са били жертви на насилие вкъщи - физическо, сексуално, психологическо и икономическо. Основен проблем е, че обществото е твърде толерантно към подобни прояви и ги приема за нещо нормално.

"Икономическото насилие означава ситуация, при която човек е обект на изземване на ресурси. Неговите ресурси - материални или финансови, са взети по насилствен път или чрез манипулация. Може и да са му блокирани възможностите да печели и да работи, да е на пазара на труда, или му се ограничават финансовите средства", обясни Даниела Коларова, която е изпълнителен директор на организация, включила се в изследването.

Виж още: Изнасилване ли е това или не?

Сред най-рисковите групи са младите жени и момичетата от ромски произход. 

"Ранните бракове са една форма на насилие. При тях семействата свързват двамата съпрузи. Често момичето не познава мъжа и не желае да се омъжва, но така стоят нещата", коментира още Коларова.

Засилва се и контролиращото поведение като форма на домашно насилие - кога излизате, с кого се виждате и колко дълго ви няма. Друга тенденция е жертвите да продължават да делят домакинство с насилника си, защото няма къде да отидат. Причина за това са малкото кризисни центрове у нас, ограниченото време на пребиваване в тях и като цяло липсата на държавна политика.

Виж още: Стотици деца търсят сами помощ срещу насилие

Източник: Би Ти Ви, "Дарик"