Най-високите температури през месеца, в който лятото си отива и идва есента, се очаква да достигнат 30-35 градуса, а най-ниските - между 4 и 9 градуса

Средните месечни температури през септември тази година се очаква да бъдат над нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, по високите полета - между 15 и 17 градуса, а в планините между 3 и 8 градуса.

Според дежурните синоптици в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН най-високите температури през септември ще достигнат 30-35 градуса, а най-ниските ще паднат до 4-9 градуса.

Същевременно месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и предпланинските райони - от 50 до 80 л/кв.м. 

Месецът, когато лятото си отива и идва есента, започва със слънчево и горещо време, като максималните температури на места ще достигат 33-35 градуса.

Промяна се очаква да настъпи около средата на първата десетдневка и през следващите няколко дни до началото на втората десетдневка времето ще бъде променливо. Ще има и превалявания, придружени от гръмотевици. Температурите около 4-5 септември ще се понижат, а към края на десетдневката тръгват отново нагоре.

През повечето дни от второто десетдневка се очаква относително спокойно време - сухо, предимно слънчево и по-топло от обичайното. Малка вероятност за превалявания има около 11 и 15 септември, а по-голяма - към 19-20 септември. В края на десетдневката, с наближаването на астрономическата есен, започва и понижение на температурите. 

И през третата десетдневка по-голяма е вероятността атмосферната циркулация да се запази и по-често да бъде предимно слънчево, а валежите да са малко. Температурите ще са по-високи от обичайните, но все пак ще се понижават климатично.

Астрономическата есен се очаква да настъпи на 22 септември в 23,01 ч. българско време.

Виж още: 10 от най-хубавите БГ песни за есента (видео)

Източник: агенция "Фокус"