На 29 октомври се връщаме към зимното часово време и местим часовниците с час назад

След влажното време и застудяването в края на септември есента продължава с меко време, като най-високите температури през октомври ще бъдат 20-25 градуса, а най-ниските - между 0 и 5 градуса.

Средните температури през октомври се очакват да са около нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 8 и 11 градуса, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса, прогнозира дежурната синоптичка от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН Анастасия Кирилова пред агенция "Фокус".

Месечната сума на валежите също ще е около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони - между 60 и 90 л/кв.м, а в планините - от 80 до 100 л/кв.м.

Сутрините ще са студени и мъглите ще стават все по-характерно явление. Ще зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване ще се образуват слани. Ще се увеличава броят на мрачните и дъждовни дни. Средно броят на мрачните дни през месеца ще е от шест до девет.

В планините по най-високите части ще пада сняг. В същото време ще има много хубави дни, своеобразно "връщане на лятото". Температурата на морската вода ще е сравнително висока и по Черноморието температурите на въздуха също остават високи, а вероятността от образуване на слани е незначителна.

През първите дни от месеца ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево време. Сутрините ще са доста хладни, а на отделни места в котловините ще се образуват слани. Към 3 октомври температурите ще се повишат, а облачността ще се увеличи. В периода 4-7 октомври ще има валежи и чувствително понижение на дневните температури. До края на десетдневката облачността ще е по-често значитепна, има и повишена вероятност за превалявания.

В началото на втората десетдневка ще е относитепно по-хладно, но ще има по-значитепни разкъсвания и намаления на облачността. Около средата на месеца ще се затопли, но облачността ще се увеличи, ще има и условия за валежи, а във втората половина на десетдневката времето ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове около и след обяд, ниска облачност или мъгла в сутрешните часове. Към края на втората десетдневка температурите отново ще се понижат.

През третата десетдневка ще има дни със значителна обпачност и превалявания, но и дни с повече слънчеви часове около и след обяд. Температурите ще са близки до обичайните за края на октомври.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7,24 ч. и залязва в 19,08 ч. Продължителността на деня е 11 часа и 44 минути. В края на месеца Слънцето ще изгрява в 6,59 ч. и залязва в 17,21 ч., а продължителността на деня става 10 часа и 22 минути.

На 29 октомври се връщаме към зимното часово време и местим часовниците с час назад.

Фазите на Лvната през месеца са:
5 октомври - пълнолуние,
12 октомври - последна четвърт,
19 октомври - пълнолуние,
28 октомври - новолуние.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"