Максималните температури през първия изцяло есенен месец ще са от 22 до 27 градуса, а минималните – от -1 до 4

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура и месечната сума на валежите да бъдат около нормата - такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Най-високите температури ще са между 22 и 27 градуса, а най-ниските – между -1 и 4 градуса.

След слънчевото и сравнително топло начало на месеца, още на 2-ри от североизток-изток ще проникне по-хладен въздух. Облачността ще е разкъсана, по-често предимно значителна, без съществени валежи. През последните дни от десетдневието североизточният пренос ще отслабне и температурите слабо ще се повишат.

През второто десетдневие времето ще бъде по-променливо, с условия за превалявания и усилване на вятъра. По-голяма е вероятността за преминаване на атмосферни смущения около 12-13 октомври и около 16-и. През повечето дни от периода температурите ще бъдат по-високи от обичайните, но около средата на месеца слабо ще се понижат.

В началото на третото десетдневие има повишена вероятност за обстановка с валежи, но след това тенденцията е времето да бъде по-спокойно, с условия за характерните мъгли и ниска слоеста облачност сутрин, но през деня и със слънчеви часове. Температурите ще се понижат и ще станат близки до обичайните

Средните месечни температури през октомври в равнините са между 11 и 15 градуса, във високите полета - между 8 и 11 градуса, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса.

Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 40 и 60 мм, в югоизточните райони - между 60 и 90 мм, а в планините - от 80 до 100 мм.

Източник: агенция "Фокус"