Месечната прогноза на НИМХ при БАН

Средни температури около и над нормата се очакват през август: между 21 и 24 градуса за равнините, 18-20 градуса по високите полета, а в планините - от 13 до 17 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Най-ниските температури през месеца ще са 10-15 градуса, а най-високите - между 34 и 39.

Месечната сума на валежите за равнините и високите полета се очаква да е е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието - 20 до 35 л/кв.м, а в планинските райони от 50 до 80 л/кв.м. Тази година се очаква валежите да са средно около нормата.

Август започва със слънчево и горещо време. В периода от 2 до 5 август над страната ще премине студен фронт и атмосферата ще се лабилизира. Отначало над западната половина от страната ще има превалявания и гръмотевични бури, а по-късно подобни явления се очакват и на изток.

Температурите ще се понижат и ще станат близки до обичайните. Впоследствие въздушната маса ще се стабилизира и отново ще бъде спокойно и предимно слънчево, температурите слабо ще се повишат. Към края на първата десетдневка има малка вероятност на места в западните райони да превали и прегърми.

През повечето дни от втората десетдневка ще преобладава слънчево време, а температурите ще са близки до обичайните. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и в отделни дни на места (с по-голяма вероятност в северозападната половина от страната) ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

През третата десетдневка тенденцията е за увеличаване динамиката на атмосферните процеси. Времето ще е променливо, с повишена вероятност за превалявания.

Източник: агенция "Фокус"