Най-ниските температури през април ще са предимно между -2 и 3 градуса, а най-високите - между 25 и 30 градуса

Април е типичен пролетен месец, през който температурите се повишават значително, а броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под нулата. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури - до 30-34 градуса, а през втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури, обобщават от Националния институт по метеорология и хидрология
(НИМХ). .

Според тяхната прогноза тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 10 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 8 и 14 градуса, а за планините варира от -5 до 3 градуса.

Най-ниските стойности на термометъра през първия изцяло пролетен месец ще паднат до стойности от -2 до 3 градуса, а най-високите ще достигнат 25-30 градуса.

Същевременно месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около и под нормата, която за равнините е 30-75 л/кв.м, а в планинските райони - между 60 и 100 л/кв.м.

Април започва сравнително топло и ветровито, с променлива, често значителна облачност, а на места, повече в Западна България - и с краткотрайни валежи; вкл. с гръмотевици. Към средата на първата десетдневка температурите ще се понижат, ще преобладава облачно време, като главно в западната половина от страната има изгледи за дъжд, а в планините - и за сняг.

Относително по-малка е вероятностна за валежи през периода 6-8 април, когато и температурите ще се повишат, за да се доближат до климатичните норми. В края на десетдневката вероятността за валежи отново се повишава.

В началото на втората десетдневка валежите спират и ще преобладава слънчево време. Температурите ще се повишат още и се очаква да бъдат по-високи от обичайните за периода. Към средата на месеца вероятността за валежи отново се повишава и през втората половина от десетдневката, поне в повечето дни, ще са налице условия за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи,и след обяд с гръмотевици. Температурите относително ще се понижат, но ще останат над нормите.

През третата десетдневка се запазва тенденцията за сравнително топло време. По-стабилно и с по-малка вероятност за валежи ще е в първите дни от периода, а през втората му половина вероятността за по-чести краткотрайни валежи и понижение на температурите се повишава.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7,10 ч. и залязва в 19,51 ч., а продължителността на деня е 12 часа и 41 минути. В края на месеца Слънцето вече ще изгрява в 6,24 ч. и ще залязва в 20,24 ч., според астрономическата справка, а продължителността на деня нараства до точно 14 часа.

Фазите на Луната през месеца са:
1 април - новолуние,
9 април - първа четвърт,
17 април - пълнолуние,
25 април - последна четвърт.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"