Украйна обяви военно положение, след като руският президент Владимир Путин даде начало на "спецоперация" с удари по военни обекти, вкл. в големите градове. Съобщава се за жертви

Русия даде ход на очакваното от седмици нашествие в Украйна, за което до последно предупреждаваше американският президент Джо Байдън. Военната агресия на Москва, която изчака края на зимните олимпийски игри в Пекин, бе предшествана от признаване независимостта на двете "народни републики" в Донецка и Луганска област, където военни действия се водят от 2014 г. насам.

Рано сутринта в четвъртък (около 4 ч. българско време) руският президент Владимир Путин обяви в обръщение към нацията начало на "специализирана военна операция" в Източна Украйна, като призова украинските военни да сложат оръжие и да напуснат зоните на бойните действия, и предупреди, че страната му ще отговори решително на всеки опит за външна намеса в Украйна.

Към военнослужещите на съседната държава той се обърна с думите: "Вие сте се клели във вярност на украинския народ, а не на антинародната хунта, която ограбва Украйна и издевателства над същия този народ. Не изпълнявайте престъпните ѝ заповеди! Призовавам ви незабавно да сложите оръжие и да се приберете до домовете си."

Същевременно от думите му стана ясно, че Москва е готова за всякакво развитие на събитията: "Който се опита да ни попречи или - още повече - да създаде заплаха за нашата страна и нашия народ, трябва да знае, че отговорът ще бъде незабавен и ще доведе до такива последици, с каквито никога не сте се сблъсквали в историята си." 

Като формален повод за спецоперацията беше изтъкнато официалното искане за военна помощ, отправено от лидерите на сампровъзгласилите се Донецка и Луганска република (ДНР и ЛНР).

Денис Пушилин и Леонид Пасечник изпратиха до Путин две отделни писма с почти идентично съдържание, в които молят да им бъде оказана подкрепа при "отблъскване агресията на украинските въоръжени сили и формирования", което те смятат, че би предотвратило жертви сред мирното население и хуманитарна катастрофа.

Според руския президент, освен "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна, днешната спецоперация цели да защити "хората, които в продължение на осем години са подлагани на издевателство и геноцид от страна на киевския режим".

Путин също така обеща да изправи пред съда онези, "които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, вкл. руски граждани" - закана, която отправи още в понеделник вечерта, когато в изявление, продължило близо час, направи исторически обзор на ситуацията с Украйна, преди да подпише споразуменията за дружба и сътрудничество с ДНР и ЛНР.

Сега той увери, че няма намерение да окупира територията на Украйна, и за пореден път изложи тезата си, че разширяване инфраструктурата на НАТО и военно усвояване на украинска територия е неприемливо за Русия.

Съветът на федерацията одобри искането на президента да използва въоръжените сили извън пределите на Русия във връзка с изострянето на ситуацията в Донбас още във вторник, когато независимостта на ДНР и ЛНР бе призната единодушно и от руския парламент - Държавната дума.

Часове след началото на операцията руското министерство на отбраната съобщи, че противовъздушната отбрана на Украйна е неутрализирана, инфраструктурата на военните летища е вън от строя и украинските граничари не оказват никаква съпротива на руските войски.

Оттам също така уточниха, че украинската военна инфраструктура се унищожава от прецизни оръжия, а руските войски не нанасят удари срещу украински градове, въпреки информациите за взривове в големи градове като Одеса, Харков и дори столицата Киев.

"В Киев имаше взривове. По предварителна информация няма жертви. Взривове имаше и в Одеса, и в Харков. Призоваваме за спокойствие", каза пред БНР Антон Кисе, украински политик от български произход, депутат във Върховната Рада на Украйна.

Масово хората напускат градовете, а кметовете ги призовават да останат по домовете си. Днес няма да работят училища, детски градини, университети. 

"Опасяваме се от дефицити на ток и петрол, има много хора на бензиностанциите. Засега извикват хора с военни навици от войната в Донбас и професионални военни от запаса - засега такива хора са мобилизирани. Най-страшното е паниката, паниката е по-опасна от експлозия", коментира пред общественото радио и доц. Даниел Бенатов, който живее в Киев. 

В украинската столица има опашки пред бензиностанции и банкомати, тъй като хората се опитват да напуснат града, разказа за програма "Хоризонт" на БНР и Татяна Доценко, преподавател в Киевския университет "Тарас Шевченко".

"Всичко живо се изнася от Киев. Опашки на бензиностанциите, основно поемат към Западна Украйна. Банкоматите засега работят с големи опашки. До последно вярвахме, че на ниво дипломация ще се разреши въпросът...", сподели тя.

"Президентът въведе военно положение, но успокоява хората, армията контролира. Помолиха ни, ако не е необходимо, да не напускаме домовете си. Но има задръствания по улиците. Полетите са забранени. Не знам дали е по-добре да не изчакаме, преди да избягаме от Киев. Най-безопасно е на село, в големите градове може да няма ток, вода", коментира и бесарабската българка Татяна Станева, режисьор и продуцент, която живее в Киев. 

"Русия осъществи удари по наша военна инфраструктура. Въвеждаме военно положение и ви моля да останете по домовете си! Проведох разговор с американския президент Байдън и получих уверения за подкрепа. Без паника, ние сме силни и готови на всичко, ние ще победим!", декларира във видеообръщение украинският държавен глава Володимир Зеленски.

Извънредното положение в Украйна дава възможност на властите да наложат полицейски час, където е необходимо. На запасняците, които вече са известени, че могат да бъдат призовани на военна служба всеки момент, е забранено да напускат страната.

Украйна е атакувана от различни страни на границата в пет области: Луганска, Харковска и северните Сумска, Черниговска и Житомирска, уточнява украинската Държавна гранична служба. Около 5 ч. руски войски са навлезли от страна на руската и беларуската граница.

Осъществени са атаки на гранични подразделения и пунктове - с артилерия, тежка техника и стрелкови оръжия, а украинските въоръжени сили и граничните служители отвръщат на огъня.

Взривове са разтърсили и Харков, вторият по големина град в Североизточна Украйна, Днипро в централната част на Украйна, Мариупол на брега на Азовско море, Одеса на брега на Черно море. От Краматорск, където се намира източната щабквартира на украинската армия, се съобщава за поне две мощни експлозии.

 

 

В Киев и западния град Лвов сирените за противовъздушна отбрана бяха активирани в 7 ч. сутринта, като един от взривовете е бил в близост до международното летище. Европейският регулатор за авиобезопасност предупреждава за висок риск за гражданските полети в украинското въздушно пространство.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в "Туитър": "Путин започна пълномащабна инвазия на Украйна, мирни украински градове са под атака. Това е война на агресията. Украйна ще се защити и ще победи" - и добави: "Светът трябва и може да спре Путин. Времето за действие е сега."

Чрез микроблога си Кулебо поиска от международната общност веднага да наложи строги санкции срещу Русия, вкл. чрез банковата система SWIFT, както и пълна изолация на Москва с всякакви средства, във всички формати, а за страната си - оръжия и оборудване, финансова и хуманитарна помощ.

Този четвъртък външният ни министър Теодора Генчовска трябваше да е на посещение в Украйна заедно с първите дипломати от Литва, Латвия и Естония, но пътуването им е отменено, а в МВнР работи кризисният щаб за ситуацията в Украйна.

При нужда от съдействие българските граждани там могат да се обръщат към нашето посолство в Киев и генералното консулство в Одеса.

Източник: БНР