Вотът на недоверие заради политиката в здравеопазването беше отхвърлен със 130 гласа от общо 215 гласували. Подкрепиха го едва 80 депутати, петима се въздържаха

Вотът на недоверие заради здравната политика на правителството беше отхвърлен от парламента. За да бъде успешно, гласуването трябваше да бъде подкрепено от 121 народни представители, а събра едва 80. Със 130 гласа от партиите в управляващата коалиция и петима въздържали се кабинетът на Бойко Борисов остава непоклатим.

Още на дебатите в сряда стана ясно, че само вносителите от БСП и ДПС ще гласуват за сваляне на кабинета, заедно с двамата независими депутати Велизар Енчев и Георги Кадиев.

От парламентарната трибуна тогава министър Петър Москов обори мотивите за искания вот и ги определи като "лъжи", което нажежи страстите в залата и доведе до неколкократна размяна на реплики между него и депутати от левицата, обобщи БНР.

ГЕРБ, Патриотичният фронт, АБВ и БДЦ декларираха, че застават зад правителството и здравния министър, а също и Реформаторският блок, от чиито редици е излъчен за министър Москов. Дебатите започнаха с реплики между депутати, провокирани от лидера на ДСП Радан Кънев, който заяви:

"Ако искате да атакувате десни министри, търсете хората, които в този парламент се обявяват за балансьори - колегите от ГЕРБ. Вие доказахте между другото, че работите чудесно заедно, когато искате да спирате реформи. Успяхте заедно да махнете Христо Иванов, ако искате да махнете Москов, ще трябва пак заедно да го направите. Не с нас, а с ГЕРБ.

Колеги от ДПС, разбирам, че страдате за ролята на балансьора, но в политиката ученикът понякога надминава учителя си, а това, което правите днес, е театър, който цели да замъгли нещо съвсем друго. То е венец на триседмичните усилия да се потулят катастрофалните резултати от това, че заедно провалихте съдебната реформа. Този номер няма да мине, а този театър е скучен. Подкрепа от нас не търсете."

Отговори му лидерът на БСП Михаил Миков: "Уважаеми г-н Кънев, ти явно си сънувал в някой сън, че някой търси подкрепа от вас. Ние сме наясно, че вие сте съучастници в тази ситуация със здравеопазването. И затова не сме ви и поканили да участвате.

Недейте да живеете с усещането, че някой ви кани. Вие сте ясна част от пагубната политика в здравеопазването на това правителство на Бойко Борисов. Каквото и да говорите, никой не ви кани. А каквото и да говорите на хората, трудно ще ви припознаят като опозиция, когато подкрепяте това правителство."

По адрес на Радан Кънев се изказа и депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих: "Този вот на недоверие е резултат от вашите действия, защото вие излязохте в опозиция, ДСБ. Оставихте си тук министъра, той остана политически сирак, няма кой да го защитава заради вас и ние тук сме се събрали да го защитаваме.

Тази политика не е на ГЕРБ. Ние сме подпомагаща партия и най-накрая ще се пише във вашата история, благодарение на нашата подкрепа. Това ли да очакваме от вас? Айде, съберете си депутатите и искам да чуя тука кой ще го защити и как ще го защити министър Москов."

15 месеца след началото на мандата вашето усещане за безалтернативност и себедостатъчност е контрапродуктивно за пациентите и лекарите, обърна се към здравния министър депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов:

"Със своите действия вие доведохте здравната система до невъобразим хаос с непредвидими последици. В библейски стил - "Аз съм пътят и истината, и животът" - вие налагате решения, които водят до подмяна на здравноосигурителния модел с модел на централизиране, одържавяване и авторитарен командно-административен стил на управление. Вместо здравни цели и конкретни мерки и стъпки за тяхното постигане, вие се стремите да пригодите болничната инфраструктура и обективните здравни потребности към наличния финансов ресурс."

От БСП упрекнаха управляващите, че са превърнали здравеопазването в стока.

"Ние от "БСП лява България" сме категорични, че тази политика съвсем скоро ще даде негативни обществени резултати. Без истинска промяна и разбиране, декларирано от всички политици в България, че здравето не може де бъде стока, българското здравеопазване няма бъдеще", коментира още лидерът им Михаил Миков.

Д-р Даниела Дариткова обаче защити водената от правителството на ГЕРБ политика в здравеопазването: "Да, здравето не е стока, но системата на здравеопазване има своите финансови параметри и е много важно да говорим с цифри и да аргументираме случилото се. Дебатите по националната здравна карта продължават, но те трябва да се фокусират не върху експлоатацията на страховете на хората, а реално преодоляване на разликата в достъпа до медицински услуги."

В кулоарите на парламента здравният министър Петър Москов коментира, че не се чувства "като изоставен сирак в правителството", след като ДСБ излезе в опозиция:

"Вчера имахме срещи с всяка от парламентарните групи в мнозинството. От гледна точка на това как ще завърши резултатът от това гласуване - в смисъл, няма никаква интрига. Слушам едно и също нещо. Тази реч на г-н Миков аз съм я слушал от 1995 г. досега, една и съща. То бива, бива, ама толкова неподготвена работа..."

Източник: БНР