Останалите парламентарни групи не гледат сериозно на идеята

Парламентарната група на Патриотичният фронт предложи в Изборния кодекс да се предвиди възможността за поощрение за избирателите, които гласуват.

Според съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов е по-добре при задължителното гласуване да има стимули за избирателите, а не наказания. Идеята на патриотите е ЦИК да организира томбола с награди като перални машини, телевизори, коли и пр. Парите за наградите трябвало да са от държавния бюджет.

При първото четене на промените в Изборния кодекс парламентаристите гласуваха глоба от 50 лв. за всеки пълнолетен български гражданин, който не упражни правото си на глас.

Ако се отделят 1 млн. лева, представете си колко автомобила са това, колко парични награди могат да се дадат, коментира Каракачанов.

Той отхвърли възможността томболата да се използва за купуване на гласоподаватели. "Спортният тотализатор купуване ли е, благотворителните кампании купуване ли са", попита депутатът.

Хазарт според него би било, ако се остави практиката институциите президент, общински съветници, кметове, парламент да се избират чрез купен и корпоративен вот.

Реакциите на другите парламентарни групи

Останалите парламентарни групи обаче не гледат сериозно на тази идея, която смятат за екзотична и необоснована.

Димитър Делчев от Реформаторския блок коментира, че не трябва на изборите да се гледа като на нещо лековато, от което могат да се спечелят пари. В РБ държат на активната регистрация, машинно гласуване в поне половината от секциите и съответно машинно броене, както и на електронния вот. По техни сметки една машина за броене на бюлетини ще струва 1500 лв.

Виж още: Защо ни е задължително гласуване, когато виждаме само политическа импотентност?

От БСП препоръчаха, когато политическите партии, особено парламентарно представените, не са подготвени със сериозни и сигурни законодателни идеи, да не ги лансират.

Ние сме против задължителното гласуване, защото не може една принуда да бъде очертана в законово правомощие и инициатива, коментира Атанас Мерджанов, като според него подобни предложения са екзотични и "по-подходящи за политическа седянка".

От ДПС също отхвърлиха предложението, като според съпредседателя на партията Четин Казак подобна идея "навява тъга за нивото на българската демокрация".

Според него, от една страна, държавата се бори с купуването на гласове, а от друга - предлага да "подкупва" българските граждани, за да упражнят основното си конституционно право.