За нови съкращения в МВР вече няма накъде, но трябва да направим вътрешни трансформации, защото администрацията е прекалено голяма, каза вътрешният министър

Първа стъпка от новата година ще бъде административната реформа, каза пред журналисти вътрешният министър Веселин Вучков, който присъства на 21-вото издание на церемонията "Полицай на годината", информира Novini.bg

Административната реформа

"Административната реформа можем да я проведем по начин, който да не предизвиква сътресения. Тя е необходима и ще я обявя след седмица", допълни той. 

Изчисленията показват, че 935 млн. лв. бюджет за персонал стига за възнаграждения, без да бъдат намалявани, за около 47 хил. служители на МВР, посочи министърът. 

"Като състав от 47 хил. души МВР работи на границата на кадровия санитарен минимум. Под това число просто няма как да се случват нещата. Дано да имаме подкрепа за реформите, които предприемаме в администрацията на МВР. Аз разчитам на такава реформа и от изпълнителната власт в лицето на премиера и вицепремиерите, и в лицето на парламента, който трябва да гласува законите", допълни още той. 

"Полицай на годината"

На церемонията в НДК голямата индивидуална награда "Полицай на годината" получи служителят на "Криминална полиция" Димитър Замфиров. Призът бе връчен от министъра на вътрешните работи. Замфиров е разследващ полицай и миналата година е разкрил поръчково убийство. 

Втора индивидуална награда получи Виктор Празов от Охранителна полиция - Пловдив. Наградата му бе връчена от зам.-вътрешния министър Цвятко Георгиев. На 7 април Празов е задържал двама мъже в Пловдив, като в дома на единия е открито голямо количество наркотици. 

С тази награда бе отличен и Живко Даскалов от Криминална полиция - Бургас, който е участвал в разбиването на канал за трафик на проститутки. 

Трета индивидуална награда получи Славей Бисеров - полицай от Гранична полиция, който при проверка на автомобил с румънска регистрация на ГКПП "Илинден" открива голямо количество канабис. 

Колективна награда получи Гранична полиция - Елхово, чиито служители през изминалата година работиха при усложнена оперативна обстановка заради миграционния натиск.

Наградата бе присъдена посмъртно и на загиналия при катастрофата край Горно Ябълково служител на МВР Асен Асенов. 

Специална награда за граждански принос към работата на полицията бе връчена на Стефан Русев от Сливен - запален планинар, който миналата година спаси деца, изгубили се в местността Карандила край града. 

Вътрешният министър Веселин Вучков поздрави всички наградени и предупреди, че предстои реформа в системата, но категорично обеща да не допусне сътресения в системата на МВР.