Независимият депутат смята да внесе през септември законопроект, който да легализира марихуаната за медицински цели

Независимият депутат Велизар Енчев, който създава българска версия на гръцката Сириза - "Българската пролет", продължава своята кауза за легализацията на употребата на марихуана за медицински цели, като сега пуска петиция в подкрепа на идеята. Към момента тя е събрала над 2 800 подписа. 

"В последните години темата за употребата на медицинска марихуана става все по-актуална, дори в България", отбелязва в петицията депутатът и приканва хората да изкажат мнението си по казуса.

Намеренията на независимия депутат са да внесе през септември проектозакон, който да легализира на канабиса за медицински цели. 

Енчев вече е повдигал темата, след като през юни по време на парламентарен контрол зададе въпрос на здравния министър Петър Москов дали е извършен у нас анализ на международните научни изследвания за целесъобразността и необходимостта от прилагането на марихуана при лечение на тежки заболявания, както и дали се обмисля възможността да се разреши използване на марихуана и нейни деривати за медицински цели.

Виж още: Велизар Енчев на борба срещу капитализма, неолиберализма и дългите депутатски ваканции

Тогава питането му бе подкрепено с изследвания върху пациенти с множествена склероза, които установяват, че канабиноидите могат да облекчат не само симптомите, но също могат и да забавят развитието на заболяването. 

В оттговор на парламентарното питане здравният министърът заяви, че се извършват анализи на варианти за легализиране на медицинския канабис. Москов подчерта, че става дума обаче за ползите от поемането на веществата като лекарства, а не чрез пушене, подчерта Москов.

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: в. "Сега"