Общината от 35 хил. жители има почти 20 млн. дълг, което е национален рекорд, отбелязва Би Ти Ви в репортаж

Курортното СПА градче Велинград фалира и осъмна със запорирани сметки. Общината от 35 хил. жители има почти 20 млн. дълг, което е национален рекорд, а на човек се падат по 570 лв. общински дълг.

Близо половината от над 19-те млн. дълг на Велинград, около 8 млн., са натрупани след скандални договори за чистота, за част от които дори не е проведен конкурс, установява Би Ти Ви в репортаж на Стоян Георгиев.

Количествата изчистен боклук обаче трудно се вписват в мащаба на града. На практика, ако това количество се извозва, ние трябва да имаме сметище от порядъка на сметището на Кайро, казва кметът на града Костадин Коев.

От осем години Велинград харчи почти два пъти повече пари за чистота,

отколкото събира от такса смет. Допълнителните милиони са за чистене на нерегламентирани сметища и корита на реки. 

"1,4 млн. лв. събира общината от такса смет. За толкова чисти и частната фирма. Но какво се случва - пускат едни анекси, нерегламентирани сметища, второ, трето, пето... и натоварват този бюджет с още 1 млн. лв. отгоре. Осем години по 1 млн. - ето ви ги 8 млн.", посочва общинският съветник Александър Гагов.

Част от договорите били тайна за общинската администрация. Община Велинград плаща фантастични суми и за почистване на речните корита, но те изглеждат по срамен начин, особено за град, имащ претенциите да бъде СПА столица на Балканите.

Местните са единодушни, че и почистването на града не е особено блестящо. Не сме забелязали да приличаме на Карлови Вари и Баден Баден, посочва Гагов. "Нещата не стоят добре. В никакъв случай с чистотата нещата не стоят добре и вие го виждате", добавя бизнесменът Златко Златанов, бивш общински съветник в града.

Във Велинград се чудят имало ли е реално чистене

на нерегламентирани сметища или милионът на година се е плащал за измислена дейност. "Измислена, неизмислена... Факт е, че не можем ние с вас да седнем в заведение и да изхарчим два пъти повече, отколкото имаме", казва Гагов.

Допълнителните поръчки за около 7-8 млн. лева са подписвани без конкурс. "Кметът подписва. Той знае. Защо са тези допълнителни неразплатени дейности за 7 млн. лева? Какви са тези допълнителни дейности? Доколкото знам, е забранено да се разписват тези неща", коментира Златанов.

Всичките опити на телевизията да открие бившия кмет Иван Лебанов се оказват напразни. Управителят на почистващата фирма "Еко титан" Кристиян Динев потвърждава, че лично кметът му е нареждал допълнителна работа: "Той ми заповядва да изчистя еди-кои си микросметища и аз ги чистя."

Само осем години преди финансовата катастрофа Велинград има своя общинска фирма за чистота.

"Имахме прекрасно предприятие... с абсолютно всички екстри, от които се нуждае едно предприятие за почистване: административна сграда, оранжерии за озеленяване, за да си отглежда общината сама цветята, техника, гаражи, сервизи. Намесиха се едни политически сили, които и в момента са в местното управление. Те иззеха функциите на общинското предприятие, то фалира, продадоха го на безценица", разказва Гагов.

След като общинското дружество е оставено да фалира,

атрактивните му имоти са продадени, а купувач е един от общинските съветници, гласувал за даването на чистотата на частна фирма - собственикът на един от най-големите и луксозни хотели във Велинград Златко Златанов.

"Всичко се мислеше да бъде за добро. Техниката на това дружество беше остаряла. Морално остаряла техника, дружеството вървеше зле. И тогава се мислеше дали не е по-добре това да се даде на фирма, която е специализирана в почистване. Градът е СПА столица на Балканите и трябва да е перфектно чист", обяснява той.

Според Гагов: "Общината загуби цяло предприятие, което струваше милиони, няма представа колко е взела, но надали е събрала повече от 300-400 хил. лева от продажбата на едни пет-шестетажни сгради, оранжерии и гаражи."

"Нещата отидоха на търг. Преди това бях взел оранжериите под наем. Имах отстъпено право на строеж и започнах да строя. Когато това предприятие фалира, отидох при синдика и поисках да се оцени от независим оценител. Така се случи, че нямаше кой да го вземе - аз бях с най-добрата цена", обяснява Златанов.

Велинград е община с богати хора, СПА хотели и много туристи. На теория хотелите трябва да са празни, защото собствениците им внасят символични приходи от туристическа такса в кметството, но реално

СПА комплексите са пълни и процъфтяват.

"Имаме по 1,20 лв. на легло курортна такса, която е гласувана от местното управление. Проблемът е, че всеки отчита толкова, колкото реши. Какво ще рече това? При сегашната ситуация, както работят хотелите, общината би трябвало да събира не по-малко от 1,5 млн. курортна такса, а тя събира 200-300 хил. лв. максимум", заключава Гагов.

НАП и прокуратурата вече проверяват причините за фалита на община Велинград.

Източник: Би Ти Ви