Народното допитване ще се проведе до края на 2017 г.

Британското правителство формулира въпроса, който ще бъде зададен за референдума след две години, който трябва да определи да определи дали Великобритания, предаде "Ройтерс".

Правителството избра въпросът да бъде: "Да остане ли Обединеното кралство член на Европейския съюз?".

В случая е важен много подборът на думите. Така тези, които поддържат еврочленството, ще могат да провеждат кампания на положителния отговор "да", което може би ще й даде по-положителен имидж от този на опонентите.

Въпросът беше оповестен, докато правителството готви законопроект, който да гарантира, че до края на 2017 г. ще бъде проведен референдум за оставане на страната в Европейския съюз.

Внасянето на законопроект за референдум за ЕС е конкретна стъпка към решаване на дебата за участието на Великобритания в ЕС", изтъкна близък до премиера Дейвид Камерън източник, цитиран от агенцията. По негови думи срокът за провеждането на народното допитване е най-късно до края на 2017 г., но въпреки това нищо не пречи той да се проведе още догодина.

Право на глас

На референдума ще могат да гласуват почти всички, които имат право на глас на парламентарни избори - британски и ирландски граждани и граждани на Общността на нациите, постоянно живеещи във Великобритания, които над 18-годишна възраст.

Противно на практиката на парламентарните избори, членовете на Камарата на лордовете, ще може да гласуват. Обратно, граждани на ЕС, които имат право да гласуват на местните избори, няма да имат право да гласуват.

Източник: "Ройтерс"