12 млн. тона храна отива на бунищата на Острова всяка година

Въпреки че гладът е ключов проблем за сериозна част от населението на света, в боклука годишна продължават да отиват милиони тонове храна.

Така например само във Великобритания ежегодно в кофата се изхвърля храна за 27 млрд. долара. Според изследванията на британската програма за ефективно използване на ресурсите става дума за над 12 млн. тона храна всяка година, която попада в кофата за боклук.

В 75% от случаите става дума за "неоправдан отказ" да се употребят хранителните продукти. Като цяло, 1/5 от британците изхвърлят храна, закупена в магазините, равна на "6 пълни хранения" през седмицата.

Според експертите главният източник на проблема са промоциите "2 на цената на 1" в търговските вериги. Така британците масово си купуват повече храна, отколкото им е необходима, като 30% или дори 50% от нея се разваля в хладилника или на рафта в кухнята, след което отива в кофата за боклук.

Виж още: Франция забрани на супермаркетите да изхвърлят храна​

Друга косвена причина е датата на годност, отпечатана върху опаковката, която често изтича преди продуктът да бъде действително развален.

Във Великобритания 30% от плодовете и зеленчуците пък изобщо не достигат супермаркетите заради неугледен вид при доставка.

Източник: Би Би Си