По случай Деня на възрастните хора – 1 октомври – папа Франциск приветства активността на третата възраст и заклейми изоставянето на престарелите като "скрита евтаназия".

На проповедта присъства и 87-годишният бивш папа Бенедикт XVI, който пристигна усмихнат, подпирайки се на бастун и бе приветстват топло от Франциск и хилядите събрали се на площад Свети Петър възрастни и престарели хора, предаде АФП.

За възрастните хора

Въпреки трудностите, съпътстващи напредването на годините, възрастните може да са "дървета, които продължават да имат плодове", подчерта папата. Той изрази пожелание онези, които нямат семейства, да бъдат настанени в старчески домове, които да не са "затвори", а
"центрове на човечност в града, квартала и енорията".

Народ, който не се отнася добре към възрастните, е народ без бъдеще, защото губи паметта си, посочи Франциск. Колко много случаи има възрастните хора да бъдат изоставяни безпомощни, а това е направо скрита евтаназия. Това е последица от упадъчната култура, която нанесе толкова злини на нашия свят, подчерта папата.

Изхвърлят се деца, изхвърлят се младежи, защото нямат работа, и се изхвърлят възрастни под претекст да се поддържа равновесието на икономическа система, в центъра на която поставят не човешката личност, а парите, добави той. /

За разводите

Милиони католици по целия свят са засегнати от забраната на католическата църква относно развода. За световната общност, привлечена от крещящите теми за аборта, контрацептивите или хомосексуалността, проблемът за разводите е далеч от темите за разговор. 

За голям брой обикновени хора обаче тя е болезнен знак, че тяхната църква ги поставя в списъка на "неприемливите" хора, като убийците например, пише британският вестник "Гардиън". 

Верен на своя образ като понтифик, който се вслушва в проблемите на хората, сега папа Франциск възнамерява да започне диалог по този въпрос. Германският кардинал Валтер Каспер предложи католическата църква да приеме позицията на православната църква, според която на хората, преминали през развод, се налага период от църковно покаяние, след което отново се присъединяват към църковната общност. 

Според Каспер предложената реформа ще премахне твърдата позиция спрямо неразрушимостта на брака и ще направи католическата църква по-приемаща и толерантна спрямо вторите бракове на хората.

Експерти са на мнение, че в тази насока може да бъде постигнат компромис, пише "Фокус".
Ватикана обяви създаването на нова комисия, която ще се занимава с проблемите относно развода.