Вицепремиерът на НФСБ и Патриотичния фронт увери, че не се оттегля от правителството под натиск, а го прави, за да не нанася вреди върху управлението на страната, което определи като" изключително успешно" (видео)

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на вицепремиера Валери Симеонов, потвърдиха от правителствената пресслужба. Лидерът на НФСБ оповести мотивите си пред журналисти на брифинг в Министерския съвет след края на работната седмица, около 20 ч. в петък.

Митингите с искане на оставката му започнаха преди близо месец след негова реплика по адрес на децата с увреждания и техните майки, които от месеци водят протестна кампания под наслов "Системата ги убива". След съвещание на коалиционния съвет Симеонов се извини публично и заяви, че съжалява за думите си - но протестите срещу него продължиха.

Видео: "Изпросеното" извинение на Валери Симеонов

Сега той увери, че не се оттегля от правителството под натиск, а го прави, за да не нанася вреди върху управлението на страната, което определи като" изключително успешно". И подчерта, че решението му е лично.

Наясно съм, че тази кампания удря върху рейтинга на правителството и се превръща в пречка за управлението - това аз не мога да си позволя, повтарям - не става въпрос за моята личност, а за управлението на България, на което аз не мога да тежа като воденичен камък и да създавам предпоставки за протести и атаки, обясни Валери Симеонов.

"Не ми е детската мечта да бъда премиер и съм заел този пост по настояване на моите партньори, да бъда като гарант. Повтарям - не ми е самоцел, не съм си и помислял, че човек може да влиза в изпълнителната власт, за да вади някакви облаги", аргументира се лидерът на една от трите формации в Патриотичния фронт - и поясни:

"Моята постъпка цели да лиши протестите от тяхното основание, поне частично. Няма никаква драма, правя това, което ми диктува моята съвест. Не го правя под натиск, решението съм го взел още днес следобед след като съм се консултирам с НФСБ."

Валери Симеонов посочи като причина за оставката си "продължаващата медийна кампания, особено през последните два дни". По думите му "продължението вече поставя акцент не върху моята личност в качеството на заемания пост, а и върху народни представители от НФСБ, пак по същия начин с частично публикуване на изказвания и вменяване на вина на мои съпартийци".

Ясно си давам сметка, че става въпрос за медийна кампания, от която се възползват определени политически сили, категоричен беше той.

Майките на деца с увреждания научиха новината за оставката на вицепремиера по време на 26-ата си вечер на протест в София. Малко след информацията блокадата на Орлов мост падна, а кръстовището беше освободено за движение, съобщи БНТ.

Майките обясниха, че събитията от тази вечер означават само едно - че е имало смисъл от действията им. Те обаче няма да спрат и ще продължат с протестите, докато всичките им искания не бъдат уважени.

Източник: БНТ