В отговор на определението на депутата "безродни капризнечещи псевдосънародници" българи в чужбина напомниха, че българската диаспора е най-големият инвеститор в България с близо 3 млрд. лв. годишно

"Както на Вас никой не Ви пречи да уредите личния си живот както намерите за добре, така не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризнечещи псевдосънародници."

Това се казва в писмо на лидера на НФСБ и съпредседател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов до българката Елена Хамбарджиева, която живее в Ню Йорк и е активна в протестите срещу измененията в Изборния кодекс. Това сподели тя пред Би Ай телевизия.

Промените, които ще направят изключително трудно откриването на изборни секции по местоживеене в чужбина, предизвикаха остри протести на сънародниците ни зад граница. Те организираха акции на недоволство в социалните мрежи.

Според Хамбарджиева писмото е заплашително, арогантно и пълно с обвинения и неверни факти, например относно цената за откриване на избирателна секция в чужбина. Тя определи измененията в кодекса са продиктувани от "тотален страх в управляващите да загубят позицията си в парламента". 

Хамбарджиева изтъкна, че в консулството в Ню Йорк гласуват към 1000 души, като доброволци са отворили втора секция в Куинс, която вече няма да съществува. В Бостън също няма да има секция, тъй като градът се води с под 1 млн. души население. Секциите ще бъдат намалени до най-много девет, което ще ограничи 8000 българи да гласуват.

Виж още: Секции в чужбина - само в градове с население над 1 млн. души

Лидерът на Патриотичния фронт потвърди пред "Дневник" и пред Би Ай телевизия, че той е изпратил писмото, като заяви, че стои зад думите си, не мисли, че тонът му е укорителен и попита защо личната кореспонденция не е неприкосновена.

"Не се отказвам от нито една дума. Аз не мога да позволя една шепа соросоидчета да ми се мотаят в краката, когато се опитваме да решим важни проблеми", заяви Симеонов. Той посочи, че протестират българи в Ню Йорк, където ще има разкрити секции, а не в градове, където на последните избори са гласували едва няколко десетки. Припомни и решението в градовете с над 1 млн. души да може да се разкриват до 50 секции и нарече протестиращите в Ню Йорк българи "хора, обслужващи обща поръчка срещу несъществуващи проблеми", коментира той пред "Дневник".

Пълния текст на писмото на Валери Симеонов до българката:

"Кой Ви пречи на Вас да гласувате, след като в Ню Йорк има дипломатическо представителство в което можете да го сторите?

Или просто трябва да вдигаме патардия за да сме "по-демократични","по различни"и "по-екзотични" за да ни забележат медиите?

Случайно да сте чували за откритите до момента на приемането на новия ИК 136 секции в Турция,от които влизаха между 60 хил. и 100 хил. гласа?

Случайно да сте чували,че на последните парламентарни избори в САЩ и Канада гласуваха 8000 българи,а другите 200-300 хил. браха гъби?

Случайно да сте чували,че откриването на 1 секция струва на обеднелия и оскотял бг данъкоплатец, а не на Вас, между 8000-12000 евро?

Не сте чували. Вас тези дребнави факти не Ви интересуват.

Но както на Вас никой не Ви пречи да уредите личния си живот както намерите за добре, така не ни се мотайте в краката,когато се опитваме да намерим решение на 25годишни проблеми сътворени от безродни политици,и безродни капризнечещи псевдосънародници.

И накрая- използването на деца за политически цели е забранено!"

Българите в чужбина излязоха с гневно открито писмо до съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Те припомнят, че българската диаспора е най-големият инвеститор в България с близо 3 млрд. лв. годишно, и затова смятат, че имат право на глас на изборите.

В писмото се казва:

"С изненада и възмущение прочетохме светкавичния отговор на господин Симеонов по повод на съобщение за Великденския протест на българи зад граница срещу неприемливите промени в Избирателния кодекс.

От писмото разбираме, че според господин Симеонов изказването на мнение и отстояване на гражданска позиция е "моткане в краката", а правото на граждански протест е "вдигане на патардия".

Припомняме на господин Симеонов, че неговата длъжностна характеристика на практика се изчерпва с това да се вслушва във волята на избирателите, които са де факто негови работодатели.

В писмото си господин Симеонов си позволява да говори за сума между 8000 и 12 хил. евро за откриване на секция в чужбина. Бихме искали да припомним, че сумата, отделена за организация на изборите в чужбина през 2014 г., възлизаше общо на 1,8 млн. лв. за 428 секции, което прави около 1700 евро на секция, като половината от тези разходи са за командировка на представител на държавата, които могат да бъдат спестени. За сравнение за изборите в страната са отделени 26 млн. лв.

Много българи в чужбина продължават да са данъкоплатци, а както е добре известно, българската диаспора е най-големият инвеститор в бюджета на Републиката - с близо 3 млрд. лв. годишно. Така че, каквото и да се плаща за избори в чужбина, ние сме допринесли за нашия справедлив дял.

На въпроса на господин Симеонов "Кой Ви пречи да гласувате?", отговаряме ясно: "Вие, господине и Вашите колеги народни представители, които с лека ръка си позволиха да ни отнемат възможността да създаваме избирателни секции там, където наистина са концентрирани българските общности в чужбина, заблуждавайки българската общественост с неверни твърдения. Да гласуваме е наше конституционно право, чието упражняване не е нито скъпо, нито опасно за националните интереси."

Български политик да си позволи да нарича "безродни" хиляди хора, крепящи бюджета на държавата и борещи се с години за правото си на глас и участие в обществения живот на България, е неетично и представлява опасна проява на незачитане на гражданите от страна на един законотворец.

Господин Симеонов спомена в телевизионен ефир, че изпратеният имейл бил въпрос на "лични отношения". В такъв случай бихме искали да го уведомим, че нападайки един български граждани, се изправя срещу стотици хиляди. Оттук нататък лични отношения ще има с хиляди българи в Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Мелбърн, Цюрих, Сан Франциско, Париж, Брюксел, Атина, Лондон, Франкфурт, Мюнхен и десетки други градове на световната карта, които също протестират срещу Вашия недоносен Изборен кодекс.

Защото всички сме с Елена и всички СМЕ Елена.

Защото правото на глас е свещено. Защото за нас е чест да сме част от тази общност и отстояваме позицията си с високо вдигната глава." 

Източник: Би Ай телевизия, "Дневник", в. "Сега"