Огромни халета, в които спят хиляди хора. Полеви тоалетни, наредени като войници отвън. А вътре - теснотия, зловоние и опънати нерви. Някогашното берлинско летище Темпелхоф постепенно се превръща в "град на бежанците", разказва "Дойче веле" в репортаж.

Халетата са дълги 300 метра, огромните стоманени трегери крепят тавана на 20 метра над леглата на общо 2200 души. Бежанците спят буквално гръб до гръб, наблъскани в палатки, по 12 души на 25 квадратни метра. В хангарите на някогашното берлинско летище Темпелхоф възникна същински "град на бежанците".

Душове и перални машини няма. В помещенията мирише на пот и непрани чорапи. По нужда бежанците ходят навън: пред всеки хангар са инсталирани по 50 полеви тоалетни.

"Ужасно място!" -

казва иракчанинът Ари, който заедно със съпругата си и четирите им деца живее тук вече близо месец. Семейството няма никаква възможност да остане насаме, а нощем е толкова шумно, че човек не може да се наспи, разказва Ари. Положението с хигиената е катастрофално, децата не са къпани вече две седмици, добавя иракчанинът.

Миналия месец лошото настроение на бежанците ескалира в насилие. На шубера за раздаване на храна избухна масов побой между бежанци. Ранени бяха няколко души, включително и двама от гардовете. 150 полицаи трябваше да разтървават побойниците, 23 души бяха арестувани.

Тежки упреци бяха отправени към общинските власти в Берлин - обвинението гласи, че те носят част от вината за насилията, тъй като не са положили достатъчно грижи при изграждането на импровизирания бежански приют. Кметството реагира на критиката и покани медиите да посетят "града на бежанците". Интересът беше огромен, пристигнаха дори журналисти от чужбина.

Още на входа към хангарите представителите на медиите разгледаха малкия медицински кабинет, в който отскоро работят двама лекари. Домакините обясняват, че досега бежанците с оплаквания са били карани в болница - дори когато ставало дума за обикновена настинка. Медицинският пункт е нов и тепърва ще се разширява, има планове и за гинекологичен кабинет.

Между палатките в хангар №1 са положени дюшеци, върху които има нахвърляни детски играчки. Един професионален цирков артист показва на децата как да балансират върху големи гимнастически топки. Но дали пък това не е само инсценировка заради медиите? Само допреди няколко дни бежанците се чудеха какво да правят по цял ден.

Домакините обясняват, че най-напред усилията били съсредоточени върху най-неотложните задачи. Грижите за децата тепърва потръгвали както трябва. Детската циркова програма, например, вече се провеждала редовно - по четири часа на ден от понеделник до петък.

Междувременно са пристигнали и първите 150 подвижни душ-кабини и перални клетки. Все още обаче не са свързани с водопровода, така че за да вземат душ, бежанците пътуват по три километра с автобуса до един закрит басейн.

Още 2000 бежанци

Грижите за настанените в Темпелхоф хора видимо са интензивни, но въпреки това повечето бежанци се оплакват. 27-годишният сириец Муамар казва, че не се е къпал от 12 дни: "Ходя при роднини и приятели в други приюти за бежанци, за да взимам душ. Защото това с автобусния превоз невинаги функционира, а и в автобусите просто няма достатъчно място за толкова много хора."

Муамар се ядосва и на гардовете, които според него били недружелюбни и агресивни. 19-годишният афганистанец Ахмад се съгласява със сириеца и разказва как гардовете блъскали бежанците, които се опитвали да се доберат до място в автобуса за басейна. А 21-годишният Сержан от Ирак се оплаква, че не можел да спи нощем, защото хората били наблъскани прекалено нагъсто в хангарите.

Управата на бежанския лагер се опитва да решава проблемите един по един. След сбиването, например, били удължени часовете за хранене. Вече се организирали дискусии, концерти и дори надпявания - с цел да се подобри настроението и усещането за общност. Единици били онези, които създавали истински проблеми. А иначе повечето бежанци били изнервени заради извънредната ситуация, в която се намират.

В хангарите очевидно има нужда от доста неща, включително и от по-добро настроение. Защото скоро броят на бежанците ще се увеличи. Градските власти възнамеряват до края на годината да оборудват още три хангара, където ще бъдат настанени нови 2000 души.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"