Вижте рецептата за свинско със сладко-кисел вкус, подготвяна за спектакъла от тазгодишния фестивал "Опера в парка"

Тиганът на Ути Бъчваров става част от летния фестивал "Опера в парка", който продължава от 1 до 17 юли в парка на Военната академия "Г.С.Раковски".

Там, на един от спектаклите на операта "Турандот", откъдето е прочутата ария Nessun Dorma, тв водещият планира да приготви тематично китайско блюдо - свинско със сладко-кисел вкус.

Виж още: Шест знаменити арии за тенори, които можете да чуете и на живо

Бъчваров е завършил театрална критика и кинорежисура в НАТФИЗ и е израснал точно срещу сградата на Софийската опера. Потомък е на артистично семейство - майка му Галя Бъчварова е директор на телевизионния театър от самото му създаване през 1960 г., а дядо му Стоян Бъчваров е актьор и днес името му носи Варненският драматичен театър, където е и оперната сцена на морската столица.

Неговият голям тиган, който става част от сценографията на операта за жестоката китайска принцеса Турандот, е направен от челото на парен локомотив от 1907 г. Съоръжението работи на газ или на жив огън и побира около 600 порции.

Виж още: Токио отново се влюби в българската "Турандот"

Зрителите ще могат да похапнат от приготвения на място специалитет след второто действие, а ето и в аванс как се приготвя неговото свинско по китайски със сладко-кисел вкус - естествено, в пропорции за домашни условия:

Поставете месото в купа. Смесете го с 1 чаена лъжичка сол, 1/4 чаена лъжичка захар и 1 чаена лъжичка соев сос. Смесете белтък със зелен лук. Добавете към месото, покрийте с капак и оставете в хладилник за 1 час.

Загрейте котлона на силна температура. В голяма тенджера излейте олиото. Месото ще се пържи на маслена баня, затова ви е нужна повечко мазнина.

Покрийте месото с 1/2 чаша царевично нишесте, след това запържете в сгорещеното олио за около 10 минути, докато покафенее равномерно. Отцедете върху хартиена кърпа.

Отделно загрейте едната супена лъжица олио в тиган на средна температура. Разбъркайте в него целина, зелена чушка, лук - и гответе, докато зеленчуците омекнат. Подправете със сол и захар. Отстранете от огъня и оставете настрана.

В голяма тенджера смесете 1 чаша вода, 1/4 чаена лъжичка сол, 3/4 чаша захар, ябълков оцет, кетчуп и 1/2 чаена лъжичка соев сос. Оставете соса да заври и след това сложете месото в него, като разбъркате добре, за да полепне равномерно. Добавете сместа с целината и парченца ананас.

Нека се готви за малко, след което добавете 2 супени лъжици царевично нишесте и още 1/4 чаша вода, за да се сгъсти. Гответе, докато ястието е напълно готово.

Източник: Софийска опера и балет