Единството на партиите е основа на бъдещо развитие

Оценяваме представянето на Реформаторския блок на предсрочните парламентарни избори като успех. Това каза на пресконференция след среща на лидерите от Блока председателят на БЗНС Николай Ненчев, които представи приетата обща декларация, пише Novini.bg

Условията на РБ

В декларацията са записани условията, при които РБ ще участва в коалиционно правителство. Първото от тях е в него да не участват партиите, които подкрепяха правителството на Пламен Орешарски. За да влязат в коалиция с ГЕРБ реформаторите настояват заясна програма и публично споразумение, включване в програмата на конкретни ангажименти и срокове за реформи в съдебната система, здравеопазването, образованието, енергетиката, реформа в Изборния кодекс, гаранции за безусловна евроатлантическа ориентация, противопоставяне на националистическия фундаментализъм. 

Виж още: Радан Кънев: Готови сме да извиваме ръце, за да се постигнат реформите

Името на бъдещия премиер

Реформаторите са категорични, че името на бъдещия премиер няма да бъде коментирано преди да бъде обсъдена програмата, с която ще управлява бъдещото правителство. Ако правителството се сформира с мандат на ГЕРБ, тяхна работа е да осигурят кворум в парламента, уточни лидерът на ДСБ Радан Кънев. Меглена Кунева посочи, че при разговорите с ГЕРБ ще се търсят къде има допирни точки между двете политически формации. Разликите всички ги знаем, добави тя.

Виж още: Кой колко депутати вкарва в парламента