Клип показва агресивното поведение срещу дете от Центъра за настаняване от семеен тип "Слънчево детство" в Шумен

Редица институции започват разследване на случай на проявена агресия и насилие над деца с увреждания в Шумен. 

Преди няколко дни в интернет изтече клип със запис на гласа на жена, която се обръща към плачещо дете с думите - "Няма да те чакам, ей животно, ще те убия тебе, разбра ли ме". На клипа освен звуковия запис се вижда и снимка на насинен детски крак. 

Автор на този запис е Хюлия Арон - служител в шуменския Център за настаняване от семеен тип "Слънчево детство", в който живеят деца с различни увреждания. По нейни думи записът е направен на 6 юли, когато е приключвала смяна и е видяла своя колежка Деница Атанасова да обижда едно от 14-те деца в Центъра.

Хюлия каза още, че случаите на проявена агресия и насилие над децата от хора от персонала не са един или два.

Бивша служителка в центъра - Велислава Францова, допълни, че има и други порочни практики в работата с децата. "Децата бяха карани принудително да спят с часове, който не искаше да спи, имаше бой с чехли и пръчки", разказва жената. 

Управителят на Центъра, Марина Андонова, изразява съмнения относно автентичността на записа. 

"Просто видях, че профила е фалшив, от който е пуснат този клип, гласът е монтаж, нямам служител с такъв глас, това на снимката също не мога да кажа какво е, така че има си компетентни органи, нека си извършат разследването", коментира тя.

Зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности в Шумен д-р Светла Маркова вече е запозната със записа.

"Предприехме незабавна проверка. За клипа ще сигнализираме полиция, прокуратура, Агенцията за закрила на детето, коментира д-р Маркова и допълва, че подобни сигнали се подават към съответните институции, а не се правят клипове, които да се публикуват в социалните мрежи. 

Маркова ще поиска и експертиза на клипа, защото директорката на Центъра за настаняване от семеен тип 1 Марина Андонова категорично твърди, че записът е манипулиран. 

Тя уточнява още, че в центъра вече е имало проверка по друг сигнал, но петчленната комисия от експерти не установила нередности. Въпреки това протоколът от инспекцията подчертавал, че в социалното заведение има сериозни конфликти между директорката и част от персонала. Хюлия Арон и друг път е подавала сигнали за нередности в центъра и против директорката, но тях зам.-кметът Светла Маркова определя като междуличностни.

Източник: TopNovini.bg, "Дарик"