Нови правила ще регламентират свиренето "на шапка" в столицата

Вече, за да свириш в София като уличен музикант, ще трябва да държиш изпит. Това ще бъде записано като условие за получаване на разрешение от общината в новия регламент за уличните музиканти, пише в. "Преса".

Регламентът все още е в период на изготвяне от кметството и ще бъде готов до края на март.

Целта - истински музиканти по улиците

"Идеята е да насърчаваме стойностните творци, а не тези, които имитират някаква музикална дейност. Онези, които не ни покажат музикална диплома, ще бъдат прослушвани от специалисти в музикалното училище или от доказани капацитети. Те ще казват кой става и кой не", обясни зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

Към момента по улиците на столицата свирят "на шапка" над 50 души, като някои от тях гастролират и по други градове и дори в чужбина. Само част от всички тях обаче имат разрешителни за това.

Решава се въпросът и за озвучителната техника

Бъдещият регламент ще трябва да реши въпроса и с ползването на озвучителна техника. В момента Наредбата за обществения ред изрично забранява употребата на тонколони и усилватели от уличните музиканти.

"Проведохме вече срещи с тях в общината. Те ни предложиха много идеи, една от които е да бъдат обособени две зони - "паркове и градини" и "улици и площади", и те да бъдат с различни правила. Идеята на музикантите е в зона „паркове“ да може да се ползва озвучителна техника до определена мощност", разкри Чобанов.

Зам.-кметът отрече, че се налагат солени глоби на музикантите. "Досега има единични случаи на санкции от 10 и 20 лв. на хора, които са ползвали тонколони, без да имат разрешение за това", уточни той.