Има огромно разминаване между това какво учат децата и техните потребности.

Българският ученик запомня информацията наизуст, но не се учи да разсъждава самостоятелно и да задава въпроси. Това е и причината толкова много млади хора да са неграмотни и неподготвени за живота, смята преподавателят по математика Ивайло Ненков, който изрази мнението си в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия, цитирана от "Мениджър нюз".

Виж още: 55 години е средната възраст на българските учители

Според колегата му Асен Александров начинът на преподаване е много остарял и трябва да се промени. Той предлага в училищата да се преподават идеи и концепции и учителите да научат децата да задават въпроси, вместо само да запомнят какво пише в учебника.

Александров е на мнение, че преписването е следствие от тъжния феномен, че учителите имитират, че учат децата.

Виж още: Най-добрите образователни системи в света

"За много наши ученици "Под игото" е една дума. Те са незаинтересовани", каза учителят. Според него едната причина за това е начинът, по който се преподава. Другата е мързелът на учениците и липсата на отношение в семейството. Дисциплината в училище куца, тъй като единствен отговорен за нея остава учителят. 

Преподавателите изразиха мнение, че делегираните бюджети също създават проблем, тъй като заради тях директорите не изключват ученици, за да не губят пари.

Виж още: Доброволци за образование