Абу Мохамед ал Аднани бе говорител на Ислямска държава, ръководител на службите за сигурност на ИД и основен стратег на атаките в Европа

Говорителят на Ислямска държава, ръководител на службите за сигурност на ИД и основен стратег на атаките в Европа, Абу Мохамед ал Аднани, е бил убит, съобщава сайт, свързан с терористичната групировка

Лидерът на Ислямска държава в Сирия и говорител на организацията Абу Мохамед ал-Аднани, е бил убит при въздушен удар в сирийската провинция Алепо.

Новинарската агенция на ИД Амак съобщи, че Аднани е бил убит при наблюдение на военните операции в Алепо.

В йерархията на терористичната организация Абу Мохамед ал Аднани бе втори след лидера ал-Багдади. Той заемаше позицията на говорител на "Ислямска държава" и основен неин стратег.

Според специалиста по въпросите на Близкия изток Руслан Трад тепърва се очакват размествания на пластовете в ИД и запълване на създадения вакуум.

Виж още: "Ислямска държава" - власт, структура, функции

38-годишният Таха Субхи Фалаха, както бе истинското име на Аднани, бе сириец по произход. Подробностите за смъртта му все още остават неясни.

Непотвърдени съобщения за неговата смърт имаше през януари тази година. 

Наскоро британският "Мирър" публикува новина, че и самият ал-Багдади е убит при бомбено нападение. Потвърждение на новината обаче така и не дойде. 

Виж още: Да, ставащото в Ирак беше предрешено