Долината на Луната - пустинята и нейната сурова красота

Ако за вас Ориентът представлява притегателна сила, а културата на бедуините ви е интересна, Уади Рум (или Вади Рам) би било подходяща дестинация.

Това полупустинно място със скални възвишения в Йордания, разположено в югозападната част на страната, е известно като Долината на Луната и представлява своеобразен лабиринт от скални образувания, извисяващ се на 1750 м. надморска височина.

Уади Рум притежава класически за пясъчна пустиня ландшафт с многобройни сложни и разноцветни пясъчни хълмове, издигащи се над почти пустинната земя, в която цветовете се преплитат, създавайки една сурова красота.

Излъчването на пустота, тишина и бедуинско спокойствие са типични за Долината на Луната. Както са казали пътешествениците, в тази пустиня има всичко, което може да се види, и може да се чуе всичко, което някога се е чувало.

Уади Рум е място за поети. Никъде другаде по света няма това съчетание между спокойствие, самота и игра на цветовете - от розовото на пясъка, през кървавочервените залези, до бяло-синьото небе следобед, раздирано от маранята. 

Uadi-rum-e-dom-na-beduini

В Уади Рум можете да се срещнете с бедуините и да усетите тяхното прословуто гостоприемство. Местните бедуини са превърнали туризма в свое основно препитание, осигурявайки на гостите уникално преживяване - смесица от култура, екстремни спортове и романтика от Ориента. 

В региона могат да се видят и много древни скални рисунки, някои от които се датират на 4000 години. 

Skalni-risunki

За туристите е важно е да знаят, че разликата между дневната и нощната температура е голяма, 32-градусовите жеги през деня отстъпват на 4-градусови студове през нощта. Арабските нощи може да са красиви, но може и да са безкрайно коварни. 

И все пак ако търсите спокойно място, където да намерите своя мир, Уади Рум е подходящото място за вас.

Източник: Bulevard.bg