За сметка на това аптеките в България са два пъти повече от необходимото

Парадокс с аптеките в България. Страната ни е на едно от челните места в Европа по брой аптеки на глава от население, но същевременно е на едно от последните по достъп до фармацевтична услуга.

В страната ни има два пъти и половина повече аптеки от необходимото, а магистър фармацевтите са почти два пъти по-малко от нужното.

Оказва се, че в столицата има 1109 аптеки, което е три пъти над необходимото, но едва 6 от тях могат да осигурят пълния набор от лекарства по Здравна каса.

Това информираха от Българския фармацевтичен съюз, откъдето констатират презасищане от магистър фармацевти в големите градове и сериозна липса на тези специалисти в малките общини.

Средно за Европа и средно за България

"В София има аптека на всяка пряка, а понякога на всяка пряка и по няколко аптеки. Данните показват, че средноевропейският стандарт е, че 4450 души се обслужват от една аптека, в България статистиката е 1866 души на една аптека", коментира Светослав Крумов, главен секретар на съсловната организация.

Тоест имаме 2,5 пъти повече аптеки повече от необходимото, като същевременно нямаме достъп до фармацевтична услуга. Средноевропейските данни са, че 2,6 магистър фармацевти са осигурени за 1000 души в Европа, докато в България е 1,5.

Виж още: Най-много ментета сред лекарствата за отслабване и полова мощ

Ако аптеките са два пъти по-малко, ние ще покрием европейските стандарти. Тоест все още има нужда от специалисти, които да покрият тези стандарти. 

В София има 1109 аптеки, 2156 фармацевти и брой население три пъти повече отколкото са необходими. Тук има презасищане на фармацевти и всъщност лкипса на такива специалисти в малки общини".

Източник: "Дарик"