Според турските власти машината е нарушила въздушното пространство на страната

Турция свали руски военен самолет, нарушил въздушното ѝ пространство. Машината се разби близо до границата между Турция и Сирия, съобщава Ройтерс. 

Турски военни изтребители F16 са забелязали самолет навлязъл без разрешение във въздушното пространство на страната. Въпреки предупрежденията машината е продължила курса си и е била свалена.

От Кремъл обаче заявиха, че руският изтребител Су-24 не е нарушавал въздушното пространство на Турция. 

От министерството на отбраната в Москва обявиха, че катастрофата вероятно е в резултат на обстрел от земята, докато самолетът се е намирал на височина 6 хиляди метра. 

"Министерството на отбраната иска да подчертае, че самолетът е бил над сирийска територия през целия полет", се изтъква в съобщението, цитирано от АП. 

Непосредствено преди взривяването на машината двамата пилоти са успели да катапулират. Анадолската агенция показа видео, на което се вижда как двамата пилоти скачат с парашути от самолета, преди той да се разбие. Руски хеликоптери вече са започнали да издирват двамата пилоти.

Ройтерс предаде, че единият от пилотите на сваления изтребител е в ръцете на тюркменските сили в Северна Сирия. Това са съобщили и местни източници, цитирани от турската телевизия Си Ен Ен-Тюрк.

По-късно обаче агенцията лансира и друга теза, че единият от двамата руски пилоти вероятно е в ръцете на сирийски бунтовници. Това става ясно от видео, за което се твърди, че е направено непосредствено след свалянето на самолета.

Кадрите, чиято достоверност засега не е потвърдена, показват неподвижно тяло на пилот, който лежи на земята.

Видеото е било изпратено от бунтовническа група, оперираща в северозападната част на Сирия. Сред групите, които оперират там, е Свободната сирийска армия (ССА). Няма данни в района да има хора на Ислямска държава. Според ССА пилотът е мъртъв. Информацията все още е непотвърдена.

Русия многократно беше обвинявана от Запада, че бомбандира именно позициите на Сирийската свободна армия, защитавайки по този начин позициите на Башар Асад.

Нарушаването на въздушното пространство

Това не е първият сблъсък между Турция и Русия за нарушено въздушно пространство. В началото на октомври  Турция обвини Русия, че нейни самолети са нарушили въздушното ѝ пространство. Тогава турският премиер Ахмет Давутоглу призова Русия да зачита турското въздушно пространство, заявявайки че страната му няма "да прави никакви отстъпки" по въпроси, засягащи сигурността на границите ѝ. 

Вижте реакцията на Владимир Путин на свалянето на руския изтребител: 

Източник: АП, Ройтерс,