Властите в Анкара заявяват, че доказателствата "ще бъдат предадени, когато му дойде времето"

До момента Турция не е предала на Съединените щати доказателства за съпричастност на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен към опита за държавен преврат на 15 юли, съобщава БНТ.

От дипломатическата мисия на Анкара във Вашингтон заявиха, че доказателства за връзките на Гюлен с опита за преврат "ще бъдат предадени, когато му дойде времето". 

Според посланика на южната ни съседка е "невъзможно изпращането на неопровержими и изчерпателни доказателства само няколко дни след случилото се". Той допълни, че Турция е изпратила на Съединените щати молба за предаването на Гюлен още преди неуспешния опит за преврат.

Виж още: Кой е Фетхуллах Гюлен и защо Анкара го смята за терорист

Въпросът за екстрадирането на Гюлен, който живее в Съединените щати от 1999 година, беше обсъден и по време на посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън в Турция в сряда. 

Той заяви, че Вашингтон няма никакви намерения или причини да защитава Гюлен или когото и до било друг и посочи, че връщането на проповедника обратно в родината му може да се случи, след като бъдат събрани необходимите улики срещу него.

Междувременно продължават и чистките в южната ни съседка. Управляващата партия на справедливостта и развитието отстрани четирима кметове, обвинени във връзки с движението на Гюлен, смятано от Анкара за терористична организация. 

Виж още: Гюлен - ябълката на раздора между Турция и САЩ

Десетки хиляди души в държавния сектор и силите за сигурност бяха уволнени или задържани за предполагаеми връзки с проваления опит за преврат от 15 юли, при който бяха убити близо 240 души.

Източник: БНТ