Според президента Ердоган ЕС не изпълнява задълженията си по споразумението за бежанците и не отпуска обещаните пари

Европейският съюз не изпълнява обещанията си за финансова помощ за сирийските бежанци, но въпреки това Турция ще изпълни своите. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за германската телевизия ARD, цитирано от Ройтерс. 

"Три милиона сирийци и хора, дошли от Ирак, сега са в Турция. Европейският съюз не изпълни обещанията си за тях", каза Ердоган.

ЕС обеща три милиарда долара, но досега отпусна символична помощ от един-два милиона, заяви Ердоган. Според него Турция е похарчила 12 милиарда долара, за да помогне на бежанците от войната в Сирия.

"Искам да кажа едно нещо съвсем ясно: по бежанския въпрос ние ще изпълним обещанията си. Онова, което обещахме досега, се изпълнява. Но задавам въпрос към европейците: вие спазвате ли обещанията си?", коментира турският президент. 

Виж още: Ердоган заплашил, че може да наводни България с бежанци

През март Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение да не бъдат допускани мигранти в Гърция от турска страна, като същевременно Анкара трябва да помага на сирийските бежанци на нейна територия. Срещу това ЕС поднови преговорите с Анкара за присъединяване, обеща да премахне визите за турски граждани и окаже на Турция финансова помощ за бежанците.

Сделката бе постигната от тогавашния премиер на страната Ахмет Давутоглу, който обаче бе сменен от поста заради несъответствие между неговата политика и политиката на Ердоган. Един от въпросите, които станаха пречка между двамата бе именно отношението към ЕС и съглашението за бежанците. И това не е първата критика на Ердоган към Европейския съюз за неизпълнение на договорките. 

Виж още: Ердоган с ултиматум към ЕС: Или визите падат, или споразумението

Междувременно той повдигна и друг проблемен въпрос в отношенията между Турция и ЕС - смъртното наказание. По негови думи турският народ иска да бъде възстановено смъртното наказание и управляващите трябва да се вслушат в гражданите. Това обаче влиза в противоречие с позицията на ЕС по отношение на смъртното наказание. Още когато се заговори за връщане на най-тежката присъда в южната ни съседка, Германия излезе с позиция, че страна, в която се изпълнява смъртно наказание, не може да бъде член на ЕС.

Това се потвърди и от позицията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, изразена вчера. По негови думи ако Турция възстанови смъртното наказание, процесът за присъединяването й към ЕС незабавно ще бъде прекратен. 

Източник: Ройтерс