Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ увери, че в българския парламент мнозинството винаги ще е по-голямо срещу легализирането на марихуаната

При ежегодните профилактичните прегледи на ученици при личния лекар да бъде въведен и тест за наркотици. Такава превантивна мярка предлага председателят на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на комисията по вътрешна сигурност Цветан Цветанов. Това стана по време на дискусия, посветена на Световния ден за борба с наркоманиите и трафика на наркотици, съобщава "Дневкик".

Организатор на дискусията в Народното събрание е Националният съвет по наркотични вещества, а в нея участват представители на общинските съвети по наркотични вещества от всички областни градове.

Цветанов напомни, че парламентът отхвърли искането за легализиране на марихуаната за медицински цели, и увери, че в "българския парламент мнозинството винаги ще е по-голямо срещу легализирането на марихуаната". 

Виж още: Германия легализира медицинската марихуана

Според организаторите на кръглата маса се злоупотребява с лечебните свойства на марихуаната. 

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров пък се похвали, че с колегата си Борис Ячев са изнесли тежката битка срещу легализирането на марихуаната и за индустриални цели

Барйактаров обяви още, че бюджет от 160 хил. лв. за Националния съвет по наркотични вещества е недостатъчен и превенция се прави с пари. Той поиска и по-сериозна проверка на 1,6 млн. лв., които се дават на общинските съвети, защото по негова информация с тези пари се назначавали портиери в общините, а не служители за борба с наркоманиите.

Виж още: 399 дрогирани деца в токсикологията за година

През пролетта неправителствени организации поискаха да се разреши употребата на коноп за медицински цели, да се декриминализира (да не се преследва) притежанието и култивирането на коноп за лична употреба и да се разреши и регламентира отглеждането и преработката на всички продукти от индустриален коноп (семе, влакна, дървесина, цветна и листна маса, биомаса и корени).

По това време независимият депутат Велизар Енчев пък предложи промяна в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, която да позволи употребата на опиум, макова слама, коноп, хашиш и хашишово масло за облекчаване на тежки състояния при определени заболявания, например множествена склероза, СПИН, онкологични заболявания.

Виж още: Велизар Енчев пуска петиция за легализирането на медицинската марихуана

Източник: "Дневник", "24 часа"