КТБ трябва да се преструктурира и да бъде продадена заедно с лиценза си на стратегически инвеститор, а не по този варварски начин, по който са планирали - на парче, все едно сме на селски пазар, смята банкерът

Причините, поради които политико-икономическият кръг на ДПС, както и политици от други партии, които го поддържат, са се обърнали срещу мене, мобилизирайки целия държавен апарат срещу КТБ, са комплексни, каза собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в пространно интервю по имейл за Novinite.bg

Банкерът все още е в Сърбия, където чака екстрадиция заради обвиненията за източване на банката, която затвори през юни.

КТБ

"Бих искал да изтъкна за пореден път, че фирми, които се ползват с протекциите на определени политици, имат интерес да стопят дълговете си в КТБ АД. Освен това, подчертавал съм неведнъж, че много български политици считат себе си за недосегаеми - злоупотребяват със служебното си положение, за да изискват лични облаги. 

По думите му през последните шест месеца наблюдаваме тези последствия. ​КТБ стана жертва на поредица от институции - правораздавателната система, БНБ, Националната агенция по приходите, Българската банка за развитие, службите за сигурност,
заявява още Василев. 

В отговор на въпрос не е ли срината КТБ от кръговете, които са я създали, банкерът казва, че причината за първоначалния успех на банката била далновидността на мениджмънта, а не близостта до властта.

Делян Пеевски

Той отрича и че причината за атаката срещу КТБ е разрив в отношенията с депутата от ДПС Делян Пеевски.

"За мене Пеевски е един от видимите инструменти, употребени за реализацията на плана, но имената на сценаристите тепърва ще излизат в хода на делата пред съда. КТБ беше нападната, защото се противопоставих на политическия модел в България и отказах да бъда изнудван от водещите политически партии в страната", заявява Василев.

"За съжаление, у нас мафията се е сраснала с властта. Затова не се посвениха да мобилизират цялата тежест на държавния апарат, както и да пожертват човешки съдби - да обвинят хора в неща, които не са извършили, да лишат вложители от достъп до спестявания, да компрометират перспективите за развитие на множество клиенти, които ползваха КТБ като обслужваща банка и държаха оборотните си средства там. Организаторите на кампанията срещу КТБ са изцяло мотивирани от нестихващия си животински апетит за кражба и грубо използват държавните институции за лично облагодетелстване", казва още той.

БНБ

В интервюто Василев отново обвинява БНБ, че по изкуствен начин е предизвикала кризата в КТБ, както и че е отказала помощ на банката, въпреки че ситуацията е била същата като с ПИБ, която получи финансиране, когато пред офисите й се наредиха опашки.
Той казва и че БНБ е назначила квестори, които не отговарят на Закона за кредитните институции, както и че докладът за 4-те милиарда лв. дупка в банката не е законен одит по утвърдена методология.

Запитан какво ще последва, ако съдът върне лиценза на КТБ, Василев казва, че шансовете на банката за оцеляване са се стопили с оторизирането на цесиите.

"КТБ трябва да се преструктурира и да бъде продадена заедно с лиценза си на стратегически инвеститор, а не по този варварски начин, по който са планирали—на парче, все едно сме на селски пазар. Разбира се, запазването на лиценза означава, че апетитните активи на КТБ няма да могат да бъдат придобити на безценица от определени политико-икономически кръгове, които отдавна си точат зъбите за това", смята банкерът.

ДПС

"Марионетното правителство на Пламен Орешарски, в което важна роля изпълняваха Петър Чобанов и Цветлин Йовчев, утвърди окончателно ДПС като един от хегемоните в държавния апарат. Едва ли е странно съвпадение, че за "добри заслуги" някои от тези кадри бяха подбрани в изборните листи на партията", казва банкерът.

По думите му българската прокуратура не прави изключение от правилото за зависимост.
Непремерените изказвания на магистрати са основната причина за създаването на паника у вложителите и последващата вълна от масови тегления от банката, казва още той.

Връх на арогантността и доказателство за силната политическа зависимост на прокуратурата беше отказът да се разследва мой сигнал срещу изнудване от депутата от ДПС Делян Пеевски от май 2014 г., заявява Василев.

Източник: Novinite.bg